Remdesivir förkortar sjukhustiden för covidpatienter som också får syrgastillskott. Socialstyrelsen bedömer just nu tillgången på läkemedlet som god i Sverige, men på vissa platser i landet börjar den ta slut. Uppsala är en av de platserna.
– Vi har haft ett ökat antal patienter den senaste tiden och då har det gått åt mer, så vi har velat beställa mer, säger Fredrik Sund, verksamhetschef för infektionskliniken på Akademiska.
Än så länge råder det enligt honom ingen brist på remdesivir på sjukhuset.
– Om vi får påfyllning har vi läget under kontroll. Det finns så det räcker till de som behöver få det. Men det finns inget extra, så det vore bättre om vi får färre patienter.
Ett tiotal patienter får behandling med läkemedlet på Akademiska sjukhuset varje vecka. För att det ska ha en betydande effekt måste det sättas in relativt tidigt i sjukdomsförloppet. Varje behandling föregås av diskussioner mellan flera läkare.
– Så fort vi funderar på att ge det pratar vi ihop oss. Det är för att vi ska ha en gemensam hållning och spara in på användningen. Det beror på att vi ska vara noga med att bara de som behöver det ska få det – precis som med alla andra läkemedel.
Vill ni kunna behandla fler med remdesivir?
– Nej, i nuläget behandlar vi alla vi ska, säger Fredrik Sund.
Han räknar med att de kommer få en ny leverans av läkemedlet den här veckan.