Region Uppsala har i sitt överklagande av IVO-beslutet hävdat att både tidshorisonten och viteskravet på 20 miljoner kronor är orimligt. Därför har man krävt att beslutet ska upphävas i väntan på ett avgörande i förvaltningsrätten, så kallad inhibition.
Inspektionen för vård och omsorg står dock fast vid sitt beslut och motsätter sig alla punkter i regionens överklagande.
– Vi har sett en systematisk brist under flera år. Patienter ska känna sig trygga med den vård de får och vi kan se att sjukhuset över tid har redovisat åtgärder som man inte har verkställt. Vi ser ett väldigt stort behov av kraftiga åtgärder, säger Peder Carlsson, avdelningschef på IVO.
Region Uppsala har kritiserat IVO-beslutet för att det är otydligt. Peder Carlsson avvisar dock kritiken.
– Föreläggandet är väldigt tydligt. Vi har vid inspektioner under flera år sett gång efter gång att det finns patienter kvar på akutmottagningen på morgonen som är i behov av att bli inlagda på sjukhus. Sjukhuset har själva pekat på att man behöver 30–75 ytterligare vårdplatser, säger Peder Carlsson.
Regionen menar att det är omöjligt att anställa så många sjuksköterskor under så kort tid, är kravet orimligt?
–Nej, det finns olika sätt att uppfylla kraven att tillgängliggöra vårdplatser, det behöver inte ske genom anställningar. Det kan också vara hos andra vårdgivare.
Hur ska ni räkna för att se om vårdplatskravet är uppfyllt ifall Akademiska löser det genom att köpa vård hos andra?
– Vårdplatserna kan finnas på olika platser, eller köpas hos en annan vårdgivare. Den köpta vården är oftast kopplat till den planerade vården. Vi kommer att titta på redovisningen av vad de har gjort och de får då förklara att vårdplatsantalet inte är tillfälligt utan hållbart och långsiktigt, även om sjukhuset tillfälligt köper vårdplatser av andra i väntan på att man själv hinner vidta åtgärder för rekrytering.
Regionen menar också att det går att påverka vårdbehovet på sjukhuset genom till exempel närvårdsplatser. Hur ser ni på en sådan lösning?
– Det får vi se när vi får den lösningen presenterad. Det som är viktigt är att de klarar att öka kvaliteten och patientsäkerheten, säger Peder Carlsson.
Beslutet med viteshotet från IVO kom i slutet av september. Grundproblemet är en brist på sjuksköterskor, som i sin tur gör att Akademiska sjukhuset har varit tvunget att stänga vårdplatser. IVO:s tillsyn har till att börja med fokuserat på situationen på akutmottagningen, där problemen visat sig genom att patienter som behöver läggas in på sjukhuset har väntat i ett dygn eller mer på en ledig vårdplats.
För att avlasta akuten har sjukhuset i stället ålagt vårdavdelningarna att ta emot extra överbeläggningar. Det har i sin tur lett till den situation som uppstod i somras, då ett våningsplan stängts av för att kunna använda personalen fullt ut på en vårdavdelning. Patienter fick ligga i dagrum, undersökningsrum och korridorer där de fick grytlock i stället för larmknappar för att kunna tillkalla personal vid behov.
Vårdplatssituationen under sommaren och inledningen av hösten var det som till slut ledde fram till IVO:s beslut och viteshot.
– Det är ett kraftfullt beslut och en tydlig markering av det allvarliga läge som finns. Vi har under många år påpekat riskerna för patientsäkerheten, säger Peder Carlsson.