Influensan nu lika stor som covid på sjukhuset

Farhågorna att årets influensasäsong ska bli svår ser ut att besannas. Säsongen har startat ovanligt tidigt med ett stort antal fall.

Akademiska sjukhuset kan på nytt tvingas ställa in operationer, enligt Fredrik Sund, chef för infektionskliniken. Den här gången för att klara inflödet av influensapatienter.

Akademiska sjukhuset kan på nytt tvingas ställa in operationer, enligt Fredrik Sund, chef för infektionskliniken. Den här gången för att klara inflödet av influensapatienter.

Foto: Alexandra Bengtsson/SvD/Anders Wiklund/TT

Uppsala2021-12-15 12:08

Hittills i år har 780 fall av säsongsinfluensa konstaterats i Region Uppsala. Det är mer än det brukar vara på en hel säsong. På grund av covid är provtagningen för influensa på en mycket högre nivå, framför allt bland yngre som normalt inte provtas alls för influensa. Det gör att smittotalen är svåra att jämföra med tidigare år. Eftersom det nu varit två år med först en extremt lindrig influensasäsong, och sedan en säsong utan några konstaterade fall alls har oron varit stor att en lägre immunitet ska göra att årets säsong blir ovanligt svår.

Influensatrycket på sjukvården är i år också ovanligt stort, och inflödet av patienter har börjat ovanligt tidigt.

– Just nu har vi i princip samma tryck med influensapatienter som med covidpatienter, det är ett tiotal patienter av båda sorterna, säger Fredrik Sund, chef för infektionskliniken vid Akademiska sjukhuset.

I vanliga fall brukar influensasäsongen märkas först efter årsskiftet på sjukhuset, då en särskild influensaavdelning brukar inrättas. Att inflödet av patienter börjat så tidigt är oroande inför julhelgerna, där möjligheten att få in ytterligare personal är begränsad, enligt Fredrik Sund. Nu väntar skarpa åtgärder där i princip all planerad vård kan ställas in ytterligare en gång.

undefined
Fredrik Sund uppmanar Uppsalaborna att följa samma rekommendationer som för att begränsa covidsmittan för att influensasäsongen inte ska bli för svår.

– Ett stort bekymmer är att vi inte har koll på hur många som är vaccinerade mot influensa i samhället. Det är sämre data än för covidvaccinet. Det gör att prognoserna blir osäkra, säger han.

Hans uppmaning till Uppsalaborna är nu att ta råden om att begränsa covid på allvar, eftersom det hjälper även mot spridningen av influensa.

– Vi behöver anstränga oss ytterligare i slutet av året för att klara anstormningen av både covid och influensa. Eftersom influensa smittar på ungefär samma sätt som covid handlar det om samma åtgärder: att hålla avstånd, vara noga med handhygien och gärna använda munskydd i kollektivtrafiken, säger Fredrik Sund.

undefined
Hittills i år har 780 fall av säsongsinfluensa konstaterats i Region Uppsala. Det är mer än det brukar vara på en hel säsong. Enligt Fredrik Sund beror det dock på att fler provtar sig på grund av covid.

På smittskyddsenheten i Region Uppsala är man också oroad över utvecklingen. De prover som analyserats har pekat på att det framför allt är varianten A(H3N2) som sprids i år. Det är den variant som introducerades med Hongkonginfluensan i mitten av 60-talet och som brukar drabba äldre hårdare än andra influensavarianter. När influensavaccinet tas fram får man gissa vilken variant som är dominerande, och det finns ännu inga data på hur pass effektivt årets vaccin är.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!