Covid-19 drabbar människor olika och vissa som endast får milda symtom av sjukdomen har besvär långt senare. Nu har forskaren och specialistläkaren Charlotte Thålin från Uppsala fått 400 000 kronor från Hjärt-Lungfonden för sitt forskningsprojekt om långtidscovid. Forskningen bedrivs vid Danderyds sjukhus och Karolinska Institutet.
– Vi vill titta på förekomst av och orsaker till långtidscovid efter mild sjukdom, säger Thålin.
Med i studien är över 2 000 sjukvårdsanställda där en stor andel haft mild covid-19. Deltagarna lämnar blodprover och svarar på frågor om symtom var fjärde månad.
– Vi frågar om 23 symtom, men lukt- och smakbortfall är det vanligaste. Det kan vara besvärligt att inte känna lukt och smak, det går ut över ens livskvalitet något enormt.
Thålin har arbetat med studien sedan i april 2020. Åtta månader efter insjuknandet hade en av tio fortfarande besvär.
– Det är unga och friska människor som haft mild covid och inte behövt sjukvård. Ändå hade en av tio besvär, det är ganska mycket.
I studien ingår även en grupp patienter som behövt sjukvård och har långvariga besvär i form av hjärtklappning och andningsbesvär. Studien ska också undersöka om vaccin påverkar symtomen hos dem som lider av långtidscovid samt om det går att träna upp luktsinnet efter långvarigt luktbortfall. Förhoppningen är att studien ska leda till behandlingsformer samt en förståelse för långtidscovid.