Det finns bara ett ställe på hela jorden som har samlat information om alla biverkningar från läkemedel i en och samma databas – det stället ligger i Uppsala.
– Det som driver mig varje dag är att man gör världen till ett säkrare ställe för patienter. Det är otroligt spännande, säger Monica Plöen.
Hon är avdelningschef för samarbetet med WHO på stiftelsen Uppsala Monitoring Center. De övervakar biverkningarna av olika läkemedel i nästan hela världen åt Världshälsoorganisationen WHO och deras observationer ligger ofta till grund för WHO:s beslut.
Läkemedelsbolagen har det yttersta ansvaret för att uppdatera informationen om biverkningarna från sina läkemedel. Men biverkningarna kan vara så ovanliga att det kan vara svårt att dra några slutsatser baserat på patienterna i en enskild region eller ens ett land. Då är det upp till Uppsala Monitoring Center att synliggöra risker utifrån den samlade datan från hela världen.
– Men när vi slår ihop datan från hela världen, då kan vi hitta samband som inte är tydliga på lokal nivå. Det är jättespännande men kräver många olika kompetenser, säger Monica Plöen.
Det är ett viktigt men snårigt arbete. Biverkningar kan komma snabbt men också långt efter att man tagit medicinen. Det är inte alltid tydligt om det finns ett samband mellan läkemedlet och biverkningen. Totalt innehåller databasen, som kallas för Vigibase, 25 miljoner biverkningsrapporter.
– Den växer med fler rapporter varje år. Bara under 2020 mottog databasen 2,7 miljoner nya rapporter. Vi hinner inte läsa varenda en, men vi har datasystem som hjälper oss, säger Monica Plöen.
Deras arbete har blivit ännu tydligare under den pågående pandemin.
– Givetvis har vi ställt om hela vårt fokus för att följa vaccinationerna för att se vilka biverkningar som rapporteras in, säger Monica Plöen.
Den enda pålitliga lösningen på pandemin är omfattande vaccinering, menar WHO. Därför har en stor del av världens läkemedelsforskning riktats in på att ta fram vaccin som kan skydda riskgrupper och vårdpersonal mot smittan, med varierande resultat. Men när uppskattningsvis miljarder människor ska vaccineras är det viktigt att inte vaccinet för med sig allvarliga, oförutsedda biverkningar.
– Vi kan verkligen sträcka på oss och säga att vårt arbete räddar liv, säger Monica Plöen.