– Det vi kan se vid smittspårningen är att det är nära kontakt mellan människor som är smittotillfället. På arbetsplatsen är det inte säkert att det är under själva arbetet. Det kan vara i fikarummet eller ännu tydligare på after work, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala.
Detta gäller, säger han, även vid de fall där man konstaterat smitta bland vårdpersonalen. Det är ofta inte under själva vårdsituationen, och heller inte mellan personal och patient som smittan sker utan i personalrummet.
– Det är psykologiskt. Man är försiktig i vissa moment, men när man tagit av sig arbetskläderna och är social så gäller andra regler, säger Johan Nöjd.
Johan Nöjd skulle gärna vilja införa restriktioner till exempel för restaurangernas öppettider eller möjligheter att servera alkohol sent på kvällen. Problemet är dock att det nu inte finns några lagliga möjligheter att införa lokal restriktioner för att hindra smittspridningen.
– Jag har pratat med Anders Tegnell om det här. Och Folkhälsomyndigheten håller på och bearbetar regeringen i den frågan, säger Johan Nöjd.
Oron nu är att den kraftiga ökningen av antalet positiva covid-test ska följas av ett ökat tryck på vården. Fredrik Sund, verksamhetschef på infektionskliniken, säger att de man nu ser som inneliggande patienter var de som testades positivt för 1–2 veckor sedan.
– Vi hoppas att samhällsspridningen den senaste veckan inte kommer att speglas i slutenvården längre fram. Då kommer det att få stora konsekvenser, säger Fredrik Sund.
Han vill tona ner betydelsen av det tillfälliga stoppet för den planerade vården som infördes tisdagen, men hävdes under onsdagen. Det handlade mer om att parera en tillfällig överbelastning och var inte direkt knutet till covid-pandemin.
Andra oroande tendenser är att man sett stora skillnader i delar av Uppsala. Det visar sig då att boende i socioekonomiskt utsatta områden är överrepresenterade bland dem som ligger inlagda på sjukhus med covid-19, medan de är underrepresenterade när man ser vilka som nu bokar tid på provtagningsstationerna för att testa om de har en covid-infektion.
Fredrik Settergren, områdeschef på Nära vård och hälsa, säger att man nu planerar att öppna ytterligare en provtagningsstation i Gottsunda. Dessutom ska man satsa på informationsinsatser på olika språk.