Det minskande trycket innebär att det blir en välbehövlig paus för de hårt belastade avdelningar som vårdat covidpatienter under pandemins andra våg.
– Självklart är det väldigt skönt att ha det så här. Det betyder att vi kan operera fler patienter så att våra resurser går att använda för fullt, säger Rafael Kawati, sektionschef för intensivvård på Akademiska sjukhuset.
Han säger att det varit en tydlig nedgång av antalet covidpatienter de senaste veckorna. Både antalet nyinskrivna patienter och antalet som vårdas på sjukhus, både på ordinarie vårdplatser och på intensivvårdsplatser, har minskat från den kraftiga toppen runt nyår, då som mest 158 patienter med covid var inlagda på sjukhus i länet, 21 av dem i intensivvård.
Samtidigt har flödet av övriga patienter ökat. Det innebär att trycket på intensivvården varit högt under januari och februari. Den här veckan har dock även det lättat, enligt Rafael Kawati.
– Belastningen brukar normalt gå i cykler. Januari och februari är tunga månader i intensivvården i hela Sverige, säger han.
Rafael Kawati är dock ändå orolig över utvecklingen.
– De senaste veckorna kan vi se att siffrorna över antalet smittade börjat stiga igen. Det är inte så höga tal än så länge, men tendensen är oroande. Det vi vet är att det dröjer några veckor innan de som smittats blir så pass sjuka att de hamnar på intensiven, säger Rafael Kawati.