Fyra för tidigt födda barn flögs till Åbo

Fyra för tidigt födda barn från Uppsala län fick flygas till Åbo i Finland för att få neonatalvård i somras.

Så var sommaren. Christophe Pedroletti, chef för Akademiska barnsjukhuset, berättar tillsammans med Gunilla Hallberg, sektionsschef för obstetrik, och Masoumeh Rezapour, chef för kvinnosjukvård, om det pressade läget inom neonatalvården.

Så var sommaren. Christophe Pedroletti, chef för Akademiska barnsjukhuset, berättar tillsammans med Gunilla Hallberg, sektionsschef för obstetrik, och Masoumeh Rezapour, chef för kvinnosjukvård, om det pressade läget inom neonatalvården.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2017-09-04 17:44

Det framkom vid måndagens presskonferens på Akademiska sjukhuset då en delrapport om sommarens neonatala intensivvård presenterades. Siffror för augusti saknas ännu men ska presenteras senare i höst.

Både bland personal och blivande föräldrar fanns farhågor inför sommaren för hur den högspecialiserade vården av för tidigt födda barn skulle fungera.

– Jag förstår att det fanns en oro. Det är fullt förståeligt när man står inför en så stor sak som att föda barn, säger Christophe Pedroletti, verksamhetschef vid Akademiska barnsjukhuset.

Enligt honom gick man in i sommarperioden med samma ingångsvärden som präglat verksamheten i många år: brist på kvalificerade sjuksköterskor, dålig arbetsmiljö, hög arbetsbelastning och problem med att rekrytera sjuksköterskor. De mål som ställdes upp inför sommaren handlade om att klara patientsäkerheten och vårdkvaliteten, förbättra arbetsmiljön och ge personalen möjlighet till semester och återhämtning.

– För att klara de målen krävdes flera åtgärder. Bland annat halverade vi antalet vårdplatser på avdelning 95 F från 20 till 10 jämfört med förra sommaren plus att vi skrev avtal med Åbo universitetssjukhus om två öronmärkta platser, säger Christophe Pedroletti.

Totalt fick fyra barn från länet flygas till Åbo på grund av platsbrist på Akademiska sjukhuset. Två av dessa föddes i Åbo, de andra två i Uppsala. Enligt rapporten har de berörda föräldrarna vittnat om god vård samtidigt som de känt besvikelse över att behöva flyga utomlands för att få adekvat vård.

Dessutom har sommarens platsbrist i Uppsala gjort att 14 barn fått neonatalvård vid andra sjukhus i Sverige.

Även inom den vanliga förlossningsvården har det skett en neddragning av vårdplatser, berättar Gunilla Hallberg, verksamhetschef inom obstetrik.

– På BB har vi haft 28 vårdplatser jämfört med 34 förra sommaren. På förlossningen går det inte att göra neddragningar, vi kan ha mellan 6 och 22 födslar per dygn året om, säger hon.

Alla anställda har varit garanterad fyra veckors sammanhängande semester, ändå har antalet övertidspass och frivilligt flyttade semesterveckor varit få. För att klara verksamheten har alla personalkategorier ställt upp stortartat, betonar Gunilla Hallberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!