Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag, LÖF, sammanställer årligen antalet skadeanmälningar inom sjukvården i Region Uppsala. Under fyra års tid har antalet patienter som begär ersättning för vårdskador ökat. Under 2018 gjordes 819 skadeanmälningar.
Förutom en liten minskning av antalet anmälningar 2014 har antalet anmälningar i stora drag ökat årligen sedan 2012 - då inkom 538 anmälningar i Region Uppsala.
Enligt vårdstyrelsens ordförande Malena Ranch (MP) har regionen jobbat med patientsäkerhetsfrågor och därmed uppmuntrat patienter att anmäla skador som tillkommit i vården.
– Vi uppmuntrar patienter att anmäla om man inte är nöjd eller om det uppstått skador och det är någonting som vi tror kan påverka ökningen. Det är svårt att se om det är en ökning av faktiska skador eller om anmälningsbenägenheten ökat, säger Malena Ranch (MP).
Överlag så menar Malena Ranch att det är bra att patientskador anmäls då det gör det lättare för vårdstyrelsen att analysera vården och hur man ska jobba förebyggande.
– Det är aldrig positivt med skador inom vården men det är bra att det anmäls så att vi kan se vad det beror på. Det hjälper oss analysera situationen, säger Malena Ranch.
Även Inge Bruce, chefsläkare vid Region Uppsalas hälso- och sjukvårdsavdelning, menar att anmälningarna är något för sjukvården i Uppsala att lära sig av. En annan orsak som lyfts fram är att regionen arbetar mer aktivt med patientsäkerhet, vilket gör att kunskapen om försäkringenen ökar i samhället.
– Det är bra att kännedomen om försäkringen och vilka rättigheter man har som patient ökar. Vi vet att fel begås inom sjukvården. När vi blir uppmärksammade på sådana händelser kan vi lära oss av misstagen och se till att inte fler drabbas av samma fel, säger Inge Bruce, chefsläkare vid Region Uppsalas hälso- och sjukvårdsavdelning.
Enligt Malena Ranch kan ökningen av anmälningarna bero på att människor generellt sett lever längre, att befolkningen ökar och att sjukvården blivit mer komplex.
– Vi blir äldre, fler operationer genomförs. Vi gör saker idag inom sjukvården som vi inte gjorde förut och det kan leda till mer komplexa skador och ökad skaderisk. Det är något vi jobbar mycket med både inom politiken och i verksamheterna, förklarar hon.