Försvarets Herculesplan ska transportera covidsjuka

I en gemensam övning på Uppsala-Ärna flygplats tränar Försvarsmakten och Region Uppsala på covidtransport. Nu ska patienter kunna flygas mellan regioner utan att behöva lämna ambulansen.

Herculesplanet kan ta upp emot 20 ton last.

Herculesplanet kan ta upp emot 20 ton last.

Foto: Markus Lundqvist

Uppsala2021-03-31 10:00

För ett år sedan landade en fem ton tung helikopter på flygfältet i Ärna. Försvarsmakten tillhandahöll då tre helikoptrar, mer kända med det amerikanska namnet Blackhawk, som bemannas av civil sjukvårdspersonal. Nu finns även ett transportflygplan som ska kunna transportera ambulanser. Tidigare har en utbildning genomförts, men nu övas det praktiskt vilket betyder att sjukvårdspersonal kommer genomföra övningsflygningar med patienter i både ambulansen och flygplanet.

På Uppsala flygplats står ett Herculesplan, eller TP84 Hercules som det heter inom Försvarsmakten, redo för övningen. En ambulans med en patient i ska fraktas ombord på planet och lyfta. Fördelen med att kunna erbjuda detta transportsätt är möjligheten att föra patienten till vilket sjukhus som helst i landet.

undefined
Herculesplanet kan ta upp emot 20 ton last.

– Vi ökar räckvidden. Vi har landtransport på marken, vi kan flytta med helikopter, och nu har vi räckvidd så vi klarar oss inom riket och en bit till, säger kapten Ulf Ragnarsson.

undefined
Ulf Ragnarsson från Försvarsmakten var med och planerade övningen.

Med hjälp av Herculesplanet kan en patient föras från ett sjukhus i en region till ett sjukhus i en annan region, utan att behöva lämna ambulansen. När ambulansen körts ombord på planet kan fordonet strömförsörjas via planet.

undefined
Försvarsmakten bistår med ett plan och en ambulans i nuläget.

Försvarsmakten har sex stycken Herculesplan, stationerade vid Skaraborgs flygfottilj, och alla sex skulle kunna genomföra en transport av ambulans. Försvarsmakten bistår i nuläget med ett plan för denna typ av uppdrag.

undefined
I och med att covidpatienter är prioriteten behövs full skyddsmundering för personalen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!