Det kan låta lite oväntat, med det som du gör på dagen påverkar din sömn på natten. Den så kallade chefsklockan, din inre sovklocka, som till stor del styrs av ljuset, är ett hett ämne inom sömnforskningen just nu.
– Din dygnsrytm spelar roll för din sömn. Att få mycket dagsljus under morgontimmarna är relevant för att kunna veta var vi befinner oss under dygnet, säger Christian Benedict, docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet.
Han är 41 år och har redan publicerat över 120 vetenskapliga artiklar. 2012 tilldelades han Young Researcher Award av tyska föreningen för sömnforskning och 2014 fick han Oscarspriset från Uppsala universitet.
Hur hinner du vara så produktiv?
– Jag sover aldrig, skojar Christian Benedict.
Han är explosiv och underhållande – och djupt engagerad i allt som rör sömn, från hur skiftarbetare sover till hur ungdomars sömn påverkas av blått ljus från mobiler och surfplattor. Intresset tror han hänger ihop med hans egen brist på sömn under småbarnsåren.
– Våra barn föddes 2003, 2004, 2006 och 2008 – så jag och min fru har haft mycket sömnbrist och det ändras inte för att barnen blir större, berättar han när vi ses på Sömnlabbet på Biomedicinskt centrum i Uppsala.
Nyligen gav förlaget Bonnier Fakta ut Christian Benedicts populärvetenskapliga bok "Sömn, sömn, sömn – Hur minne, immunförsvar, vikt, koncentration och dina känslor hör ihop med din sömn". Boken är skriven tillsammans med vetenskapsjournalisten och författaren Minna Tunberg.
– Det finns mycket spännande sömnforskning. Jag vill nå fram till folk på ett lättförståeligt och pedagogiskt sätt, säger Christian.
Han är noga med att markera att det är onödigt att stressa upp sig för sina sömnmönster. De flesta sover mycket bättre än de tror – och oron för att man sover dåligt kan i stället bli en orsak till sömnproblematik.
– Vilken hysteri det finns kring sömn nu i samhället! Det leder till mycket ångest och frustration.
Christian Benedict poängterar att 65 procent av befolkningen faktiskt sover bra.
– Folk jagar den perfekta sömnen. Man börjar skuldbelägga sig själv – och börjar utveckla en sömnstörning. Det finns mycket psykologi i samband med sömn. Ha ett positivt synsätt till sömnen så blir möjligheterna att sova bättre.
Men när det gäller unga människors sovvanor är Christian Benedict mer bekymrad. I samarbete med Uppsala kommun har hans forskargrupp låtit 20 000 högstadie- och gymnasieelever självskatta sin sömn. Det visade sig att över 30 procent av ungdomarna sov mindre än rekommenderade 7-9 timmar per natt.
I boken "Sömn, sömn, sömn" beskrivs resultaten i dramatiska ordalag: "Moderna samhället har drabbats av en sömnproblematik bland ungdomar som nått epidemiska nivåer."
Christian Benedict förklarar:
– Tonårshjärnan är nyfiken och går i genom en utveckling och för det krävs mycket sömn. Men vad har vi vuxna hittat på då? Den digitala revolutionen som gör att du kan utforska internet hela dygnet och vara aktiv i sociala medier.
Hans forskning visar att unga tjejer som sov under 7 timmar per natt också fick sämre betyg. Unga människor behöver en paus från mobiler och surfplattor, menar Christian.
– Hur ser det ut i dag egentligen? Vi är mycket inomhus, i skolan och på jobbet. Det är svårt för dig att få ljusexponering på dagtid. Det blir en mindre tydlig konstrast mellan dag och natt – och mobiler och surfplattor med sitt blåa ljus minskar den skillnaden ännu mer.
Han menar att barnen får en sömnskuld som leder till trötthet på dagen när de ska vara aktiva och som sedan ger svårigheter att varva ned när de ska sova.
– Vi har flyttat mycket av vår ljusexponering och aktivitet till kvällen, men det leder till vakenhet.
I tonåren förskjuts också många barns sömnklocka. De somnar senare och vaknar senare på morgonen. Att låta tonåringar börja skolan senare har visat sig leda till att de presterar bättre.
– Ha inte tentan kl 9, då underpresterar ungdomarna och vad händer då med deras framtid? Ha provet kl 12 eller 13 i stället när de presterar bättre.
Vad vill du helst att läsaren tar med från boken?
– Att sömnen är en fantastisk present. Jag vill att man ska förstå dygnet runt-perspektivet på sömn. Stigmatisera inte dig själv om du tycker att du sover dåligt. Din hälsoorkester består av många faktorer, säger han.
Hur ser din egen dygnsrytm ut?
– Jag går upp vid 7-8-tiden och lägger mig runt 22-23. Jag var en kvällsmänniska, men efterhand har jag blivit mer en morgonmänniska. Jag springer fyra gånger i veckan och kör periodisk fasta och äter inte efter kl 19.
Hur sover du generellt numera, har sömnbristen gått över?
– Det finns perioder när jag inte sover bra. Och att släppa en ny bok ger inte bästa förutsättningar för att sova bättre.
Hur sov du i natt?
– Inte bra. Jag var med i SVT:s Morgonstudio i morse. Taxin kom och hämtade mig kl 5.30.