Som UNT har rapporterat om vid ett flertal tillfällen har Barn- och ungdomspsykiatrin (Bup) vid Akademiska sjukhuset problem med långa väntetider samt personalbrist. I maj skickade ansvariga verksamhetschefer ut en åtgärdsplan internt som UNT nu har tagit del av. I åtgärdsplanen framgår det bland annat att remissbedömningsgruppen måste göra stränga prioriteringar på grund av den ansträngda personalsituationen och att Bup i längden inte kan ”ta hela ansvaret för att det i länet saknas resurser inom första linjens psykiatri (elevhälsa, ungdomsmottagningar och vårdcentraler reds. anm.)”
Peter, är en av de anställda på Bup som har mottagit åtgärdsplanen.
– Flera åtgärder är bra såsom att man arbetar med bred rekrytering samt att man tar fram nya, tydligare arbetsstrukturer. Något jag inte tycker känns bra är att nya adhd-patienter ska få vänta på behandling.
I planen står det att bemanningen går ner under sommaren och att det därför ”är rimligt att nya CS-patienter (patienter som äter centralstimulerande läkemedel reds. anm.) får vänta till hösten”.
– Det blir ett väldigt lidande för de här ungdomarna, och även till viss del föräldrarna då de här barnen kan bli väldigt utåtagerande, säger Peter.
I åtgärdsplanen framgår det även att det är nödvändigt att upprätta en väntelista för de ärenden som inte bedöms som särskilt angelägna vad gäller neuropsykiatriska remisser:
”Vi klarar för närvarande inte vårdgarantin, vilket vi så småningom självklart ska sikta på att göra igen. I ett läge där vi har ett flertal vakanser är det oundvikligt att detta får konsekvenser, det ska inte innebära att medarbetare tänjer på sig ytterligare."
En av de konsekvenser som redan har visat sig till följd av den ansträngda situationen på Bup är problem med att få ut recept.
– Öppenvården har inte tid att förnya alla recept vilket gör att barn och unga kan bli utan medicin, särskilt adhd-patienterna, säger Peter.
Niklas är pappa till ett av de barn som har blivit drabbade. Det senaste året har recept saknats vid fyra olika tillfällen när familjen varit på apoteket för att hämta ut sonens adhd-medicin.
– Det har varit helt katastrofalt! Och när man ringer till Bup för att få hjälp så får man inte prata med någon, utan man får bara lämna ett meddelande på en telefonsvarare, säger Niklas.
Något besked om när man kommer att bli uppringd ges inte.
– Jag har ett vanligt jobb och då är det svårt att alltid stå standby i fall någon ska ringa. Dessutom är det radioskugga på min arbetsplats, säger Niklas.
Efter alla problem krävde familjen nyligen att få träffa någon ansvarig hos Bup. De fick en tid efter en del om och men, och lyfte då fram hur ohållbar situationen varit. Sedan dess har det fungerat bättre.
– Nu finns recept utskrivet som ska täcka hela sommaren, säger Niklas.
Men han poängterar att det aldrig hade hänt om inte familjen tjatat.
– Tyvärr måste man som förälder ligga på jättemycket för att det ska hända något. Men vi har kanske också haft tur, för många har fortfarande problem med sina recept.
Läs mer: Arbetar för att rekrytera personal
UNT har begärt ut uppgifter från Akademiska sjukhuset rörande personalomsättningen på Bup. Sedan förra sommaren då larmen om personalbrist började och verksamheten var tvungen att stänga ner i Enköping samt Tierp, har exempelvis åtta psykologer slutat men bara fem anställts.
– Mitt barn behandlas på Bup här i Uppsala. Vi har just fått höra att hen inte kan få träffa psykolog förrän till hösten och även om det inte är aktuellt just nu med psykologbehandling, så gör det att man känner en stor oro för att det inte ska fungera när vi faktiskt kommer till det skedet i behandlingen, säger Maria.
Hon har inte vågat berättat för barnet än att det just nu inte finns någon psykolog tillgänglig, orolig för hur reaktionen blir.
– Det är tillräckligt mycket för hela familjen att hantera utan att behöva oroa sig för att lämplig personal ska finnas tillgänglig, säger Maria.
Peter som alltså är en av de anställda som fortfarande arbetar på Bup säger att han fortsätter vara kvar för att han fortfarande tror att det går att lösa problemen.
– Jag förstår att det är jättesvårt att rekrytera personal. Psykiatrin har inte ett speciellt bra rykte eftersom verksamheten inte skötts så väl under flera år. Men jag tror att man måste vara ärlig om problemen för att kunna lösa dem.
*Peter, Niklas och Maria heter egentligen något annat