Den 41-årige mannen döms till två års fängelse för grova bedrägerier mot nio äldre personer på olika platser i landet under förra året. Han stod åtalad för liknande brott mot sammanlagt sexton äldre, men frias för sju av fallen eftersom han enligt Uppsala tingsrätt inte kan knytas till de gärningarna.
Mannen greps av polis i Uppsala i höstas sedan ett av brottsoffren slagit larm. 41-åringen hade tillsammans med en okänd man ringt på hos Uppsalabon och påstått att bostaden drabbats av en fuktskada som skulle repareras. Först krävdes emellertid en deposition av pengar för en torkapparat, förklarade männen.
LÄS MER: 70-åring lurades på sparpengarna av falska hantverkare
Polis och åklagare rullade under utredningen upp en hel serie av liknande svindlerier. Samtliga äldre hade fått besök av engelsktalande personer som påstått att bostaden fått en fuktskada. I vissa fall lyckades förövarna i ett obevakat ögonblick spreja vatten på tak eller väggar, för att förstärka bluffen. Gärningsmännen kunde på olika sätt komma över de äldres bankkort med koder och tömde sedan deras konton genom att ta ut pengar i bankomater eller handla varor. I verkligheten hade ingen av bostäderna någon vattenskada och någon torkutrustning dök aldrig upp. Förövarna försvann spårlöst sedan de lämnat tillbaka bankkorten.
LÄS MER: "Rent och skärt utnyttjande av svaga brottsoffer"
Rätten konstaterar att även de äldre som 41-åringen inte kunnat bindas till i och för sig har utsatts för bedrägerier, men inte nödvändigtvis av 41-åringen. En av de drabbade, en man i Enköpings kommun, blev av med över 600 000 kronor till svindlarna. 41-åringens brottsoffer blev av med totalt drygt 170 000 kronor.
Tingsrätten konstaterar att vissa brottsoffer haft svårt att minnas exakt vad som skett och inte kunnat peka ut 41-åringen på vare sig bilder eller i rättssalen. Andra har varit mer säkra. 41-åringen har hela tiden nekat till brott och hävdat att han bara utförde uppdrag åt en arbetsledare som han inte kände närmare. Enligt mannen hade han inget att göra med betalningar eller avtal med kunderna.
Tingsrätten tror honom inte och slår fast att han deltagit fullt ut i svindeln av de äldre. De som kunnat peka ut mannen har berättat att han var synnerligen aktiv i lurendrejeriet. Domstolen instämmer i åklagarens bedömning att det rör sig om en systematisk och hänsynslös svindel av äldre och ibland sjuka. Förövarna har enligt rätten visat "särskild förslagenhet" genom att lura sig in i bostäderna och spreja vatten för att förstärka bluffen. Därför bedöms samtliga gärningar som grova brott.
41-åringen, som inte är svensk medborgare, döms även till tio års utvisning efter avtjänat fängelsestraff. Han ska också betala skadestånd samt ersättning för kränkning till de brottsoffer han lurat.
Varken åklagaren eller 41-åringens försvarare hade på fredagen tagit ställning till om domen ska överklagas. Kammaråklagare Lise-Lotte Tegler är "i huvudsak" nöjd med att mannen fälls på drygt hälften av åtalspunkterna:
– I de delar där tingsrätten friar får jag ta under övervägande om domen ska överklagas, säger hon.
41-åringen får stanna i häkte tills domen vinner laga kraft. Hans försvarare, advokat Harri Elste Vattsjö, träffade sin klient på fredagseftermiddagen och gick igenom domen:
– Han har förstått innebörden av den men kan ännu inte ta ställning till om han ska överklaga. Han behöver smälta det här en stund först, säger advokaten.
Samtidigt med 41-åringen fälls fyra personer för att på sina bankkonton ha tagit emot en del av pengarna från de äldre. Alla fyra har förnekat att de förstått eller borde ha anat att det rörde sig om pengar från brott, men fälls nu för penningtvätt till villkorlig dom och 70 dagsböter. Ytterligare tre personer som stod åtalade för samma brott frias.