”Ett systemangrepp på vår demokrati”

Den egna åsikten har blivit viktigare än den objektiva sanningen och solida fakta. Det konstaterade panelen när UNT:s Åsikt Uppsala på onsdagsmorgonen sparkade igång programutbudet i Almedalen.

Foto:

Uppsala2017-07-05 10:01

”Fake news” har stått i centrum i Almedalen. Ämnet har seglat upp som ett av de mest återkommande under veckan, från att för endast ett par år sedan varit en obefintlig fråga.

”Vad är sant och hur lever vi i postsanningens tid?” Det var dagens tema för den återkommande seminarieserien Åsikt Uppsala, som är ett samarbete mellan Uppsala Universitet och Upsala Nya Tidning.

- Lögner är ingenting nytt, men det har nu fått en omfattning så att det kan hota den basala sammanhållningen i ett samhälle. Donald Trump förkroppsligar detta, sade ärkebiskop Antje Jackelén.

Hon utgjorde panel tillsammans med professorerna Hélene Lööw och Dan Larhammar samt Patrik Oksanen, ledarskribent på centerpartistiska Hudiksvalls Tidning. Under ledning av moderatorn Maria Ripenberg, till vardags ledarskribent och debattredaktör på UNT, blev det ett samtal om alltifrån den humaniora forskningens betydelse till konspirationsteoretikers organisationskraft och den mänskliga psykologin. Inte minst medierna fick en släng av debattdeltagarnas kritiska synpunkter.

Journalistiken ska vara sanningssökande, men enligt Patrik Oksanen har medierna fastnat i att ge två opartiska röster lika mycket plats och tror därigenom att man uppfyllt kravet på objektiv rapportering.

Det sker en normförskjutning när åsikter från en vaccinskeptiker jämställs med vetenskapligt förankrad kunskap på bästa sändningstid i public service.

Panelen var överens om att det inte finns någon quick fix mot de trollfabriker som har i uppdrag att ödelägga organisationer och samhällsstrukturer.

- Det är ett systemangrepp på vår öppna västerländska demokrati och också på ett antal suveräna stater, sa Patrik Oksanen.

Han konstaterade att frågan om postsanningar är oerhört komplex, och berör alltifrån Googles och Facebooks algoritmer till journalistik, den politiska debatten och till den psykologiska frågan om hur vår hjärna fungerar. Vad är det som gör att vi förleds att tro på lögner bara de upprepas tillräckligt många gånger?

- Vi får inte tröttas när sanningen kränks och relativeras, avslutade Antje Jackelén.

TV: Här kan du se Åsikt Uppsala-debatten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om