Den värnpliktige, som är i 20-årsåldern, avled under en övning på Marma skjutfält i Norra Uppland på onsdagskvällen. Han tillhörde den grupp rekryter som ryckte in till Luftstridsskolan på Ärna i september och deltog i en så kallad mörkerskjutövning på Marma skjutfält. Totalt var 102 rekryter och 20 officerare med i övningen. Men alla deltog inte i det moment där händelsen inträffade.
– De höll på med skjutövningar i ett så kallat motståndsnäste. Han tillhörde en grupp som satt i ett omedelbart bakre väntläge. De skulle kunna gå fram och göra sin del av skjutövningen. Mitt under väntläget hördes ett skott och man konstaterade att en person i gruppen var borta. Då avbröt man övningen och gjorde ett så kallat "sök och hitta", säger Mats Gyllander, kommunikationschef på Luftstridsskolan.
Det var en mix av officerare och rekryter genomförde sökuppgiften som resulterade i att man fann den döde.
De närmast anhöriga underrättades under onsdagskvällen och rekryter och officerare i den avlidnes kompani togs om hand.
– Det här är en extremt tragisk händelse för oss alla men framför allt för pojken och hans närmaste anhöriga, säger Mats Gyllander.
Vad var det som hände?
– Jag vill inte spekulera i det. Vi jobbar enormt tight ihop med soldaterna och rekryterna utifrån den mycket komplexa uppgift som vi utbildar dem i. De ska kunna sköta ett uppdrag med väpnad strid.
Ledningen för Ärna har lämnat över ärendet till polisen.
– Jag kan bekräfta att vi utreder händelsen och vi håller på att utreda omständigheterna kring detta. I dagsläget finns det inga brottsmisstankar, säger Lisa Sannervik, presstalesperson vid polisens region mitt.
Under torsdagen återvände de drygt 100 rekryterna till Ärna. Nu väntar krisstöd och en minnesceremoni för den avlidne.
Bland rekryterna är stämningen tung.
– Självklart. Det här är en enormt tragisk händelse och situation. Vi kommer att meddela berörda vilka resurser som vi ställer till förfogande för dem som har behov av personligt krisstöd. Det kan till exempel handla om samtal, säger Mats Gyllander och fortsätter:
– Vi kommer att hålla minnesstunden för den avlidne på Ärna. Det är det som händer närmast.
Till de berördas förfogande finns Försvarshälsan, en enhet inom Försvarsmakten som har tillgång till medicinsk expertis och psykologer. Även annan personal som till exempel samtalsterapeuter har satts i beredskap.
– Vi har bra förutsättning och beredskap för att hantera en sådan här situation, säger Mats Gyllander.