Ditt genetiska arv påverkar risken för svår covid-19

13 mutationer i arvsmassan ökar risken för att infekteras av sars-cov-2 eller för att bli svårt sjuk i covid-19. Flera av dem har tidigare kopplats till andra sjukdomar, några har ingen känd funktion.

Michael Hultström är anestesiläkare och forskare vid Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet.

Michael Hultström är anestesiläkare och forskare vid Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet.

Foto: Markus Lundqvist

Uppsala2021-07-10 12:00

Det visar ett internationellt forskarkonsortium i en studie, som publiceras i den ledande vetenskapstidskriften Nature.

– De genetiska fynden kan öppna för nya möjligheter att förebygga infektion av sars-cov-2 och för att utveckla nya behandlingar av patienter med allvarlig covid-19, säger anestesiläkaren och forskaren Michael Hultström vid Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet.

Studien omfattar nära 50 000 personer med sars-cov-2 i 18 länder och två miljoner oinfekterade jämförelsepersoner. Den är därmed den hittills största undersökning som har gjorts kring genetiska riskfaktorer för att infekteras av sars-cov-2 och utveckla allvarlig covid-19.

Akademiska sjukhuset är det enda sjukhus i Sverige som bidragit med patientuppgifter till studien, men forskare vid Karolinska institutet har medverkat i analyserna av dem.

Av de 13 mutationerna kopplas fyra till förhöjd risk för att infekteras av sars-cov-2. Övriga nio mutationer ökar risken för att covid-19 ska få ett allvarligt, i värsta fall dödligt förlopp.

Bland riskfaktorerna för livshotande covid-19 finns genvarianter som i tidigare studier kopplats till förhöjd risk för lungcancer och vissa inflammatoriska sjukdomar.

– Även om vi ännu inte känner till de exakta mekanismerna verkar det biologiskt rimligt att dessa genvarianter också kan bidra till lungskador och svår inflammation hos patienter med allvarlig covid-19.

undefined
"Jag har aldrig tidigare sett ett så starkt samband i någon genetisk studie som mellan denna mutation och allvarlig covid-19. Ändå har vi ingen aning om varför den förvärrar sjukdomen. Att ta reda på detta är en angelägen uppgift för att kunna utveckla motmedel", säger Michael Hultström.Michael Hultström, läkare på Akademiska sjukhuset

För några mutationer är det dock något av en gåta varför de är mycket vanligare hos patienter med allvarlig covid-19 än hos såväl friska personer som patienter med lindrig sars-cov-2-infektion. Det gäller till exempel en mutation i ett område på kromosom 3 i arvsmassan.

– Jag har aldrig tidigare sett ett så starkt samband i någon genetisk studie som mellan denna mutation och allvarlig covid-19. Ändå har vi ingen aning om varför den förvärrar sjukdomen. Att ta reda på detta är en angelägen uppgift för att kunna utveckla motmedel, säger Michael Hultström.

Men är det inte väl sent att satsa på att utveckla nya behandlingar, nu när allt fler vaccineras och smittotalen sjunker i många länder?

– Nej, tyvärr måste vi även med vaccinen räkna med att världen får leva med covid-19 under flera år framöver. Dessutom kan nya behandlingar mot covid-19 förmodligen ha effekt även mot andra framtida virusinfektioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!