Chefsläkaren: Jag skulle inte tveka att ta Astravaccin

När Astravaccinet nu kan börja användas igen kan vaccinationsfaserna snabbas på med ungefär en till två veckor, enligt Region Uppsala.

Erik Sköldenberg skulle själv inte tveka att ta Astravaccinet om han blev erbjudendet.

Erik Sköldenberg skulle själv inte tveka att ta Astravaccinet om han blev erbjudendet.

Foto: Montage/Johan Heimer/TT

Uppsala2021-03-25 18:25

På torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att Astra Zenecas vaccin kan börja användas för alla över 65 år. De allvarliga biverkningar som rapporterats är så ovanliga att nyttan av vaccinet är mycket högre än risken, enligt Anders Tegnells besked på presskonferensen.

Erik Sköldenberg, chefsläkare på Region Uppsala, säger att man nu börjat planeringen för att åter börja vaccinera med Astravaccinet. Hans bedömning är att det kan snabba på vaccinationsfaserna med en till två veckor.

– Leveranserna av Astras vaccin beräknas fortsatt bli ganska små. Fram till sommaren är det bara 20 procent av det tillgängliga vaccinet som kommer att vara Astras. Fortfarande är Pfizers vaccin den största delen, säger Erik Sköldenberg.

Det lager som Region Uppsala har nu räcker ungefär till en halv åldersgrupp i de femårsintervall som man vaccinerar efter när kallelserna nu börjar skickas ut till gruppen som är 75–80 år.

– Det är klart att Astravaccinet ändå är ett värdefullt tillskott. 

Kommer man att kunna välja vilket vaccin man får?

– Nej, som det ser ut nu finns ingen möjlighet att välja. Vilket vaccin det blir ser man först när man kommer till vaccinationslokalen. Om man då väljer att tacka nej får man vänta tills vi har bättre tillgång till vaccin. Och det är förmodligen någon gång i höst.

Hur ser du på risken för biverkningar?

– Jag skulle själv aldrig tveka att ta det här vaccinet om jag blev erbjuden det. Biverkningarna är utomordentligt ovanliga och jag kan inte se att det skulle få mig att tveka, säger Erik Sköldenberg.

Det har också varit en diskussion om hur bra Astras vaccin skyddar mot främst den sydafrikanska virusvarianten. Enligt Folkhälsomyndigheten finns det dåligt med data om detta. Det man kunnat se i de studier som gjorts är att Astras vaccin skyddar mycket bra mot allvarlig covidsjukdom.

– Det är det som är själva poängen. Det är de allvarligt sjuka som gör att vi har beläggning på sjukvården, säger Erik Sköldenberg.

Region Uppsala kan inte nu säga hur man gör med dem som är under 65 och som har fått sin första dos av Astravaccinet. I den första omgången är det främst vårdpersonal som har vaccinerats med Astras vaccin. 5 400 av de 6 700 som fått en dos av Astravaccinet är under 60 år. Det är dock inte dags för dos 2 förrän i maj för de första av dessa.

– Här behöver vi besked från Folkhälsomyndigheten, säger Erik Sköldenberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!