Brottsutredningar väntas gå fortare

Uppsala får ett eget nationellt forensiskt centrum, NFC. Centret har i uppgift att göra kriminaltekniska undersökningar med uppdrag från polis, domstol eller åklagare.

Kriminaltekniskt centrum kommer öppna i Uppsala.

Kriminaltekniskt centrum kommer öppna i Uppsala.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Uppsala2019-09-06 17:00

Öppnandet av NFC väntas öka kapaciteten och snabba på polisens brottsutredningar i regionen anser Magnus Olsson som är tf. sektionschef.

– Tiden från att man gör en beställning till en färdig analys väntas gå fortare, speciellt i de ärenden där personer sitter häktade.

Den laborativa verksamheten inom polisen ska nu koncentreras till färre orter. Totalt sett innebär förändringen en förstärkning av polisens forensiska verksamhet runt om i landet. Under sommaren togs beslut om att fingertryckslaboratoriet i Västerås och Gävle stänger. I Uppsala kommer ett nytt laboratorium att byggas och laborationstekniker anställas. Hur många som kommer arbeta där är osäkert men Olsson tror att det rör sig om 5-8 laborationstekniker.

– Utgångspunkten för val av ort har varit var brotten som genererar mest teknisk bevisning anmäls och var polisregionerna ansett placering vara lämpligt, säger Helena Trolläng, chef för NFC

Målet med förändringen är också att öka förmågan på brottsplatsen och ge kriminaltekniker mer tid på brottsplatsen genom att renodla verksamheten.

– Framöver kommer kriminaltekniker kunna vara ute mer på brottsplatsen och vi kommer kunna koncentrera oss på brottplatsundersökningar och därmed förbättra vårt samarbete. Vi har tidigare fått kritik från riksrevisionsverket. Nu ska genomströmstiden minska och undersökningarna ska gå fortare, säger Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!