För ett år sedan skrev chefen för Uppsala tingsrätt en debattartikel i UNT, där hon uppmanade regeringen att tillföra mer resurser till tingsrätterna. Vid årsskiftet fick tingsrätten i Uppsala ett tillskott på pengar för att kunna anställa en domare och två notarier.
– Notarierna rekryterade vi i februari och vi hoppas ha domaren på plats till årsskiftet, säger Catarina Barketorp, chef för Uppsala tingsrätt.
De beslutade sig också för att ändra arbetssätt och börja prioritera större brottsmål.
– Det begås egentligen inte fler brott, men det känns som att många av de förhandlingar som vi får på bordet i dag är större och tar längre tid att gå igenom. I december förra året insåg vi att alla våra domare satt upptagna i stora brottmål.
För att hinna med de större målen så behövde de mindre målen få längre väntetid.
– Sedan kom corona och drog undan mattan för oss. Under våren har många förhandlingar fått ställas in på grund av att människor som är med i eller jobbar i målen har blivit sjuka. Så nu har vi byggt upp ett berg av mål på hyllan som måste sättas ut på nytt.
Läget som det varnades för förra året kvarstår. I maj var konsekvenserna tydliga.
– Innan semestrarna insåg vi att alla tider fram till årsskiftet är uppbokade. I vanliga fall har vi tider två månader framåt, men nu handlar det om väntetider på uppemot åtta månader.
Catarina Barketorp berättar att väntan resulterar i en tuff situation för alla de som är inblandade i en huvudförhandling. Brottsoffer får sitta i ovisshet under en längre tid, vårdnadstvister som inte avhandlas riskerar att sätta barn i en jobbig situation och vittnen till brotten riskerar att glömma bort viktiga detaljer kring händelser.
– Även de som står åtalade hinner begå fler brott under väntetiden. Då blir det även svårt att planera, eftersom fler åtal riskerar att tillkomma innan domen hinner falla, säger Catarina.
I februari lade Domstolsverket fram ett budgetförslag till regeringen för åren 2021 till 2023. I förslaget ville man ha ökade ramanslag, sammanlagt en budget på över 600 miljoner de kommande tre åren. Beslut kring de önskade anslagen kommer med regeringens budget i slutet av året.
– Det är lätt att glömma att om man tillför mer pengar till exempelvis polisen, så måste även domstolarna få mer för att kunna lagföra de som grips och åtalas.