När patentet på potensmedlet Viagra löpte ut 2013 och alternativ började säljas för en fjärdedel av priset så ökade antalet användare markant.
Samtidigt hände något i självmordsstatistiken. Forskare från Uppsala universitet och University of California har studerat antalet självmord bland män mellan 50 och 59 år och kunnat visa att antalet självmord i Sverige i den gruppen blev färre än förväntat, utifrån föregående års statistik och trender.
Enligt forskarna handlar det om 65 liv som kunde räddas i och med att fler började använda potensmedel när kostnaden sjönk drastiskt.
Terry Hartig, professor i miljöpsykologi vid Uppsala universitet, är en av forskarna bakom studien.
Hur vet ni att just billigare potensmedel är förklaringen?
– Vi ser ett tydligt samband. En alternativ förklaring måste sammanfalla i tiden med när patentet gick ut och måste vara specifik för den här åldersgruppen. För vi ser inte sambandet i andra åldergrupper. Det verkar osannolikt.
Vad bör resultaten leda till?
– Våra resultat säger oss att det här med fysisk intimitet inte bara är en fråga för individen som du kan gå till terapeuten med. Det finns saker som går att göra på samhällsnivå som främjar möjligheterna att bevara och förstärka intima relationer och som ökar vår livsvilja.
– Vi väcker också frågan om patenträtt. Man brukar ju säga att bolaget som utvecklat ett läkemedel måste kunna få igen de pengar de investerat, men patenträtten kostar oavsett, men då alltså i liv.
Vad vill ni gå vidare med?
– Vi är inte intresserade av potensmedel i sig utan av sådant som folk kan uppleva tillsammans – livsglädje, optimism, återhämtning, etcetera – som kan påverka liv och död på ett sätt som blir synligt på en samhällsnivå. Vi har gjort flera befolkningsstudier där vi hittat mönster som skulle vara svåra att upptäcka på individnivå och vi kommer väl fortsätta studera sådana.
Pratar vi tillräckligt om frågorna som er studie tar upp?
– Både potensmedel och självmord har varit tabubelagda ämnen. Men, vi åldras och några kanske inte längre kan vara fysiskt intima som de skulle vilja. Att kunna vara intim med någon kan för många äldre vara en viktig källa till livsglädje och till att vilja leva. Det skulle vi kunna prata mer om.