Barn och unga med smärta får sämre vård än vuxna

Runt tio procent av barn i tidiga tonåren lider av långvarig smärta men får inte hjälp av sjukvården. "Det krävs krafttag för att göra livet lättare för barn och unga som lider", säger Gustaf Ljungman, barnsmärtläkare.

Barn och unga med smärta får inte all den vård de behöver. Gustaf Ljungman som är barnsmärtläkare har ingått i internationell kommission som studerat smärta hos unga.

Barn och unga med smärta får inte all den vård de behöver. Gustaf Ljungman som är barnsmärtläkare har ingått i internationell kommission som studerat smärta hos unga.

Foto: Jan-Erik Henriksson/TT/Privat

Uppsala2020-10-25 12:00

– Kunskap om hur smärta hos barn och unga diagnosticeras och behandlas har gått under radarn allt för länge. Forskningen behöver kliva ut i verkligheten, säger Gustaf Ljungman, överläkare i barnonkologi på Akademiska sjukhuset.

Som enda svensk har han ingått i en internationell kommission med läkare, psykologer och sjuksköterskor från Europa, Nordamerika och Oceanien. Deras slutsats är att barns och ungas smärta underskattas inom sjukvården. Unga remitteras inte till specialist och får inte adekvat behandling fast man vet att det finns verksamma mediciner vid akut smärta och att KBT-behandling av psykolog hjälper vid långvarig smärta.

Ett stort genombrott för smärtforskningen skedde på 1980-talet. Först då insåg man att spädbarn kände smärta. Innan dess opererades de sövda men utan bedövning, till och med hjärtoperationer utfördes utan smärtlindring.

– Mycket av det vi inte gör i dag för att lindra barns smärta, kommer nog anses oklokt eller oetiskt inom den närmaste framtiden, säger han.

Ett vardagligt exempel på något som ofta kan göras bättre är barns vaccinationer.

– För en del barn går det bra medan andra kan bli väldigt rädda för nålstick som vuxna, säger Gustaf Ljungman.

Bedövningssalva kan hjälpa vid nålstick och ska barn få flera vaccinationer kan det hjälpa att ge dem samtidigt med ett nålstick. Det finns även distraktionsmetoder som fungerar som att någon berättar en saga eller att barnet själv får fantisera.

Andra vanliga smärttillstånd hos yngre barn är växtvärk och magont medan tonåringar ofta drabbas av magsmärtor, spänningshuvudvärk och migrän. Men, tillägger Gustaf Ljungman, även svåra sjukdomar som cancer och ledinflammationer kan ge långvarig smärta som underskattas hos unga.

– Smärta kan vara orsaken till ett barn inte sover på nätterna och inte orkar gå till skolan dagen efter.

Vad beror underskattningen på?

– Det finns fler orsaker. Dels att bebisar och små barn inte kan uttrycka sin smärta. Dels är de en mindre grupp. Dessutom finns det ett kulturellt inslag av att det ingår i livet att ha lite ont ibland.

I dag finns smärtkliniker speciellt för barn i Lund och Stockholm men Gustaf Ljungman anser att det behövs på alla universitetssjukhus.

– Dessutom borde barns smärtbehandling ingå i alla vårdutbildningar så kunskapen sprids.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!