Bara liten ökning av dödsskjutningar

Sverige är betydligt hårdare drabbat av skjutningar än många andra länder. Men användningen av skjutvapen vid dödligt våld har inte ökat särskilt mycket på senare år.

Liten ökning. Ökningen av skjutningar vid dödligt våld är liten, tvärtemot vad man kan tro.

Liten ökning. Ökningen av skjutningar vid dödligt våld är liten, tvärtemot vad man kan tro.

Foto: Emil Langvad/TT

Uppsala2017-11-06 19:28

LÄS MER: Tiotal skjutningar i Uppsala hittills i år

LÄS MER: Två personer skjutna i Valsätra

LÄS MER: Bil beslagtagen efter skottlossning i Slavsta

Utifrån medierapporteringen får man lätt bilden att väldigt många människor i vårt land blir ihjälskjutna. Men en specialstudie från Brottsförebyggande rådet, Brå, ger en något annorlunda bild.

Brå har granskat det dödliga våldet under de senaste decennierna till och med år 2016. Av undersökningen framgår att skjutvapen användes i omkring 20 procent av fallen under 1990- och 2000-talen.

Sedan dess har det skett en ökning men uppgången är inte särskilt dramatisk. Av dem som utsattes för dödligt våld 2012-2016 skedde det i 29 procent av fallen genom skjutningar. År 2016 var siffran 28 procent, det vill säga någon procent under snittsiffran för de tidigare åren.

Räknat i absoluta tal handlar det exempelvis för 2016 om 30 dödsskjutningar.

Om man tittar på hur många som dödats i Sverige på senare år, genom skjutningar eller på annat vis, framgår det av Brå-rapporten att det inte skett några större förändringar under åren.

Mellan 2007 och 2016 dödades i genomsnitt 92 personer om året genom våldsbrott. Det är en ökning med i snitt ett fall per år jämfört med perioden 2002–2006.

De senaste två åren har antalet fall legat på en högre nivå, 112 respektive 106 fall. Brå-forskarna påpekar att det dödliga våldet kan variera ganska kraftigt mellan enskilda år och anser att det är för tidigt att avgöra om det skett ett trendbrott.

Räknar man om det dödliga våldet till antal fall per 100 000 invånare framkommer att siffran var högre till exempel 2002 (1,10 fall/100 000 invånare) och 2004 (1,13 fall) än vad den var 2016 (1,07).

I ungefär sju av tio fall är det män som blivit offer för det dödliga våldet och den ökning som skett de två senaste åren har drabbat just män.

Jämfört med andra länder har Sverige en dyster statistik när det gäller antalet skjutningar per invånare. Det har kriminologerna Joakim Sturup och Amir Rostami kommit fram till enligt vad de berättat i intervjuer med olika medier. Det handlar här inte enbart om dödligt våld utan om skjutningar i allmänhet.

De båda forskarna har hänvisat till en ännu opublicerad studie de står bakom som uppges visa att det sker fyra gånger fler skjutningar per capita i Sverige jämfört med Tyskland. Även jämfört med Danmark och Norge sker fler skjutningar här i landet.

Enligt de båda forskarna kan en förklaring vara den låga uppklaringsgraden vid skjutningar i Sverige.

I länder med lågt skjutvapenvåld är uppklaringsgraden hög, säger Rostami. I Tyskland och Finland ska uppklarningen ligga runt 90 procent.

I Sverige nationellt uppklaras runt 50 procent av skjutningarna medan siffran för storstäderna är cirka 25 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!