I helgen har flera medier larmat om att intensivvårdsavdelningarna är fulla vid Akademiska sjukhuset. Men det är en bild som inte stämmer.
Tittar man på siffrorna över antalet patienter är läget inom covidvården fortfarande på en hanterbar nivå. Sex covid-patienter vårdas i intensivvård, ytterligare två i intermediärvård, det vill säga steget mellan den vanliga vården och intensivvården. I förra veckan var motsvarande siffra totalt tio inom intensiv- och intermediärvård.
– Det har svängt lite upp och ner under helgen. Läget är ansträngt men stabilt, säger Rainer Dörenberg, tillförordnad verksamhetschef för intensivvården vid Akademiska sjukhuset.
Det finns en plan för att eskalera covid-vården ytterligare. Men det har inte varit aktuellt.
– Att aktivera och ställa personal i beredskap är inte vettigt innan det behövs, säger Rainer Dörenberg.
Jämför man med situationen i våras är det fortfarande långt kvar till de nivåer som rådde under april när det var som värst. Då skrevs omkring 80 nya patienter med covid in på sjukhuset varje vecka. När covidfallen ökat under hösten har siffran över nyinlagda patienter legat som mest på 37 men är nere på 20 för den senaste veckan.
Det ser ut som om antalet positiva coronaprover har nått en platå. Den senaste veckosiffran ligger på 387 i Uppsala län efter att som mest ha varit uppe på 414. Det innebär att gapet till Örebro län, där smittspridningen just nu är störst, ökar.
Oron på sjukhuset är också hur den personal som fick jobba hårt i covidvården under våren ska orka ytterligare en anstormning av patienter.
– Det är en svår situation när det inte finns några vikarier att ta in. Det är samma medarbetare hela tiden som får göra det här jobbet, säger Sofia Lindström, ordförande för Vårdförbundet i Uppsala.
Hon beskriver hur många av medlemmarna visar oroande tecken på överansträngning.
– Man har inga marginaler, närmare till känslor som gråt och ilska och svårare att behålla det professionella lugnet. Det är varningssignaler, säger Sofia Lindström.
Lösningen är både enkel och svår, menar hon.
– Vi är för få. Våra medlemmar behöver fler kolleger. Det krävs tydliga långsiktiga politiska beslut där man satsar pengar på löneutvecklingen så att folk stannar kvar. Jag har sett siffror på att personalomsättningen kostade Akademiska sjukhuset 240 miljoner kronor under 2019. Här finns pengar att spara, säger Sofia Lindström.