Det har varit mycket diskussion om huruvida de nya virusmutationerna som nu dominerar smittspridningen slår hårdare mot yngre än tidigare varianter. Siffror som tidningen har tagit fram visar dock att det än så länge inte finns några data som tyder på att yngre drabbas mer av svår covid än tidigare. Johan Lugnegård, chefsläkare på Akademiska sjukhuset, bekräftar den bilden.
– För att dra säkra slutsatser måste man ha mycket fler fall att titta på. Men en ögonblicksbild av hur det ser ut nu visar att det är samma åldersgrupper som tidigare som i huvudsak är drabbade, borträknat de allra äldsta, säger han.
Att det är färre i de äldsta åldersgrupperna som skrivs in på sjukhus med covid-19 kan till stor del förklaras av vaccinationerna. Preliminära data visar att redan ett par veckor efter den första vaccindosen minskar risken att drabbas av allvarlig covid-19 betydligt.
Under perioden som den tredje vågen rullat in har andelen vaccinerade bland de äldsta ökat kraftigt. Den 1 mars hade 8 procent i gruppen 70–79 år vaccinerats med en dos. Nu är siffran 37 procent. För gruppen 80–89 år har andelen vaccinerade ökat från 30 till 92 procent mellan den 1 mars och i dag. Nu börjar dessutom vaccinleveranserna öka betydligt, vilket gör att det kommer att gå snabbare för regionen att arbeta sig neråt i åldersgrupperna när fler kan vaccineras varje vecka.
Det här innebär att sjukhusinläggningarna i de äldre grupperna förmodligen kommer att minska kraftigt framöver.
I statistik från det nationella intensivvårdsregistret kan man inte se några signifikanta skillnader alls i åldersfördelningen mellan smittvåg 1 och 2 i förhållande till våg 3.
Tittar man på sjukhusinläggningarna i Uppsala län är den tydligaste skillnaden att de äldsta, från 70 år och uppåt, har minskat kraftigt. I stället har gruppen 60–69 år ökat mest i antal fall om man jämför med fördelningen i våg 1 och 2.
Det här är i linje med vad man kan vänta sig. När antalet patienter i de äldre grupperna minskar blir det automatiskt en förskjutning neråt i åldrarna på dem som vårdas. 60–69 åringarna är den grupp som har störst risk att bli allvarligt sjuk av dem som ännu inte nåtts av vaccinationerna.
I statistiken över antalet nyinlagda patienter motsvarar bortfallet av de äldre en minskning med 130 patienter. Jämför man med om det varit samma fördelning mellan åldrarna som tidigare är förändringarna i den tredje smittvågen små eller obefintliga utom för de allra äldsta. I gruppen 50–59 år är det 15 patienter färre än vad man kunnat vänta sig och i gruppen 30–39 år är det 13 fler än förväntat. Men antalet är för litet för att man ska kunna dra några slutsatser.
– De yngre smittas nu också i mycket högre grad än de äldre. Det gör också att risken att bli sjuk ökar för dem. Tyngdpunkten bland patienterna ligger i samma grupper som förut, säger Johan Lugnegård.
Fredrik Sund, chef för infektionskliniken vid Akademiska sjukhuset, har tidigare uttalat sig starkt och hävdat att det man nu ser är ett helt annat virus som drabbar yngre mycket hårdare.
Han har inte tid för en intervju men svarar i ett mejl att det han sagt inte bygger på en statistisk analys utan på det läkarna på hans avdelning rapporterar. "Det är kanske inte baserat på absoluta tal, utan mer en kombination av just unga, relativt friska och ett snabbt sjukdomsförlopp", skriver han.