Under helgen har antalet covid-patienter i intensiv- och intermediärvård ökat från 9 till 15, det är den högsta siffran sedan mitten av juni. 80 patienter som testats positivt för covid-19 vårdas just nu på sjukhus.
– Vi vet inte om det här är det naturliga förloppet eller ett trendbrott. I våras skedde det också skutt upp i utvecklingen, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala.
För att klara situationen har den särskilda sjukvårdsledningen fattat beslut om att flytta personal från primärvården till sjukhusvården. Till att börja med handlar det om tio sjuksköterskor och tio undersköterskor som ka förstärka på Akademiska sjukhuset. Fördelningen mellan privata och offentliga vårdcentraler kommer att ske enligt en liknande modell som i våras.
De lokala särskilda råden för Uppsala län gäller till och med tisdagen. Att det blir en förlängning av dem är klart. Men beskedet om hur länge de ska gälla och om det ska ske några förändringar av innehållet i riktlinjerna har dröjt.
– Vi är alla överens om att det ska bli en förlängning, Det är ganska uppenbart med den utveckling vi har nu. Det alla pratar om är hur mycket man ska ta i. Vi får se på regeringens presskonferens i dag (måndag) vad de kommer med, säger Mikael Köhler.
Han säger också att det behövs en tydlighet och långsiktighet i besluten.
– Sen är det väl rimligt att man gör en ny bedömning inför jul- och nyårshelgerna.
Man har kunnat se att tyngdpunkten i smittspridningen förskjutits från fester till familjelivet. Det talar för att det inte är någon radikalt annan typ av råd som krävs.
– Det blir mer och mer tydligt att man ska undvika dåligt ventilerade rum, folksamlingar och nära kontakt där man sitter och pratar med varandra, säger Mikael Köhler.
Har du något medskick till länsinvånarna inför årets jul?
– Att alla ska ha sina julfiranden i så små sammanhang som möjligt med den närmaste familjen. Glöggbjudningar och släktkalas får vara.
Så man kan inte knalla över till grannen för att provsmaka skinkan?
– Nej, det ska man verkligen inte göra. Man bör planera för ett ganska stillsamt nyår också, säger Mikael Köhler.