– Vi såg tidigare hur andelen positiva minskade i 70-plusgruppen. Nu ser vi det även bland de som är mellan 60 och 70, säger Mats Martinell, medicinskt ansvarig läkare och en av de ansvariga i crush covid-projektet.
Ger vaccinet så stor effekt redan efter en dos?
– Om det gått minst tre veckor efter den första dosen finns skyddet där. Men fullimmuniserad är man först två veckor efter den andra dosen. Framför allt har man sett att med den indiska virusvarianten är det först efter den andra dosen som man får ett riktigt bra skydd, säger Mats Martinell.
Han säger att den positiva trenden man ser nu är glädjande. Att vaccinationstäckningen är hög i de åldersgrupper som erbjudits vaccin är också positivt, menar han. I veckans rapport visar forskarna bakom Crush covid att det nu gått minst tre veckor sedan nästan alla i gruppen över 65 år har fått sin första vaccindos. I gruppen 60–64 år är det knappt hälften som fick sin första dos för minst tre veckor sedan.
– Det är verkligt kul att se och en stor framgång. Det ska bli spännande att se om vi får samma utveckling med de lägre åldersgrupperna.
Mats Martinell säger att han är glad över att smittspridningen minskar snabbare än man räknat med, åtminstone fram till och med förra veckan, vilket är den tidsperiod som Crush covid-rapporten omfattar.
– Det är en positiv trend, säger han.
I länet är det nu Östhammar och Knivsta som har en högre nivå på smittan.
Det finns dock orosmoln. När man räknar in de prover som tagits i början av den här veckan ser man att smittan fortfarande går ner. Men minskningen går inte längre lika snabbt. De senaste veckorna har antalet smittade minskat med 30–40 procent jämfört med närmast föregående 7-dagarsperiod. Nu är den siffran ungefär 20 procent.
På provtagningsenheten kan de också se att det är ett lite högre tryck på provtagningen denna vecka jämfört med de tidigare.
– Vi får se om vi kan se effekten av det i nästa veckas rapport. Bokningstrycket brukar vara en bra indikator på smittspridningen. Man ska komma ihåg att incidensen fortfarande ligger högt. Sveriges nivå är näst högst i Europa. Man kan fortfarande ganska lätt bli sjuk i Uppsala. Faran är inte över. Samtidigt vore det konstigt om det fortsatte spikrakt ner till 0. Det är mycket umgänge nu, säger Mats Martinell.