Under 2021 registrerades exakt 10 000 nya mål hos tingsrätten. Det är en ökning med 500 mål från året innan och fler än domstolen någonsin fått in under ett år. Samtidigt avgjordes 9 872 mål genom att tingsrätten meddelade dom eller annat beslut. Det är nästan 700 fler avgöranden än förra året.
Även 2020 ökade antalet inkomna mål. Domstolen kommer i år att anställa mer personal – domare, handläggare och notarier – för att hantera ökningen. Fler arbetsplatser och förhandlingssalar behövs också när personal och ärenden ökar. Tingsrättens chef, lagman Catarina Barketorp, konstaterar att man fått de pengar man begärt för 2022 från Domstolsverket, som fördelar statens pengar till landets domstolar:
– Vi hade kunnat begära ännu mer men vi kan inte växa hur fort som helst. Det tar tid ett rekrytera ordinarie domare, med ledtider på upp emot ett år innan personal är på plats.
Över 3 600 förhandlingar hölls i Uppsala tingsrätt förra året med en total förhandlingstid på 5 292 timmar, även det en ökning från året innan. Pandemin gör att många rättegångar fortfarande hålls digitalt, där parter deltar via länk och videokamera. Vittnen och andra kan ibland förhöras via webbkamera i sin bostad, men i de fallen anser Catarina Barketorp att det finns särskilda skäl för rätten att vara vaksam:
– Då vet man ju inte om det sitter någon annan i rummet som kan påverka personen. Att delta på länk från en domstol till en annan är däremot ungefär som att vara på plats i salen.
Drygt 20 procent av de planerade förhandlingarna fick ställas in under 2021. Catarina Barketorp påpekar samtidigt att de digitala förhandlingarna inneburit att många rättegångar ändå kunnat genomföras och inte behövt ställas in, för att någon varit smittad eller i karantän.
Finns det några situationer där videolänk absolut inte skulle vara möjlig?
– Rätten måste vara på plats i rättssalen, vi kan inte ha nämndemän eller juristdomare som sitter hemifrån och dömer. Den personliga närvaron är i princip alltid bäst.
Domstolen fortsätter att påverkas av smittoläget och restriktionerna och även under de senaste veckorna har ett antal förhandlingar fått ställas in:
– Det har aldrig varit så många borta som nu, läget är hos oss som hos andra – folk är hemma med covid, hemma med anhöriga som har covid, hemma i karantän eller för att de inte kan skicka barn till förskolan.