Vårdförbundets ordförande Kristina Lundmark är mycket kritisk.
– Genomför man de här åtgärderna så riskerar det att minska antalet vårdplatser på sjukhuset ännu mer. Vi skulle behöva 70-80 fler platser för att klara vårt uppdrag. I dag har vi ständiga överbeläggningar, säger hon.
Anledningen till sparförslaget är att Akademiska sjukhuset inte har lyckats få bukt med sitt underskott. I juni 2019 beräknades det till 375 miljoner. Då lade den styrande landstingsalliansen ett första sparpaket. Nu pekar mycket på att underskottet landar på 570 miljoner kronor. Politikerna kräver att sjukhusets verksamhetsområden ska hålla sig inom sina budgetramar och antalet årsarbetare ska minskas under 2020. Kostnaderna för köpt vård får inte öka de kommande åren.
Genomförs sparförslaget befarar Kristina Lundmark att stressen ökar för hennes medlemmar - sjuksköterskorna.
– Vi har krav på oss att utföra vården på ett patientsäkert sätt. Det kommer inte att gå. Riskerna att personalen gör fel som drabbar patienterna ökar. Den är redan hög i dag. Även den etiska stressen ökar när personalen inte hinner med att titta till patienter som de borde.
Kristina Lundmark anser också att sjukhusets akutavdelning kommer att få prioritera hårdare bland de patienter som ska få en vårdplats.
– Redan i dag är akuten överbelastad. Risken är att det förvärras ännu mer, säger hon.
Vad anser du att man ska göra för att få ned kostnadsnivån vid Akademiska?
– En stor del av underskotten beror på att sjukhuset hyr in personal. Om de i stället höjde lönerna för sjuksköterskor så skulle fler vårdplatser kunna öppnas för de patienter från Uppsala län som i dag söker sig till andra län för att få vård. Akademiska skulle också kunna sälja mer vård till andra landsting, säger Kristina Lundmark.
Knut Bodin från Upplands allmänna läkarförening tror inte att den politiska ledningen kommer att lyckas med sina besparingsförslag.
– Vi anser att Akademiska sjukhuset är underfinansierat. I slutet av nästa år tror jag att underskottet kommer att vara lika stort som det är nu. Det går inte att spara bort så stora summor genom att minska på personalen, säger han.
Knut Bodin anser att sjukhuset har en organisation och olika system som är personalkrävande, bland annat inom IT.
– Att hitta vårdplatser till patienter som behöver läggas in tar en massa tid i dag. Det kommer man inte att kunna åtgärda med den här besparingen. Jag tror det kommer att gå långsammare att arbeta. Vi måste hitta nya sätt att jobba samtidigt som man gör förstärkningar av sjukhusets budget, säger han.
Pia Söderman som är ordförande för fackförbundet Kommunal inom Region Uppsala befarar att sparförslaget kommer att leda till mer stress och större arbetsbelastning för personalen.
– Många av våra medlemmar är undersköterskor som Akademiska sjukhuset har brist på. Hur ska man kunna fylla vakanserna om man inte får tillsätta ny personal eller ersätta de som slutar? Trycket på de som jobbar kvar blir hårt, säger hon.
Nu på fredag ska fackförbunden träffa arbetsgivaren för att diskutera förslagen. Politikerna i sjukhusstyrelsen tar beslut vid ett extrainsatt möte den 13:e januari.
Helena Proos, regionråd för (S), har svårt att kommentera det nya sparförslaget innan dess.
– Vi har inte fått någon detaljerad information ännu så jag har svårt att uttala mig, säger hon.