Trots tuffa biverkningar – ”Vaccinet är att föredra”

Ta sprutan även om vaccinet kan ge biverkningar. Det säger Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket.

Veronica Arthurson, enhetschef vid Läkemedelsverket, poängterar nyttan med att vaccinera sig mot covid-19.

Veronica Arthurson, enhetschef vid Läkemedelsverket, poängterar nyttan med att vaccinera sig mot covid-19.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala län2021-03-09 12:00

Flera arbetsplatser som ingår i den första vaccinfasen rapporterar om tuffa biverkningar av vaccinet. Bland annat har Enköpings-Posten rapporterat om att 40 procent av personalen vid Allas vård och omsorg i Enköping ringt och sjukskrivit sig efter vaccineringen. 

Hemtjänstföretaget Förenade Care i Uppsala är ett annat företag som också lidit av personalbrist på grund av sjukskrivningar efter vaccinet. Emma Larsson är en av dem som blivit sjuka.  

– Jag hade ont i bröstet, revbenen, armarna, nacken. Jag fick en oerhörd frossa när det var som värst, säger hon. 

En större andel av de som vaccinerats med Astras vaccin har rapporterat in misstänkta biverkningar än för övriga två godkända vaccin mot covid-19. Den högre rapporteringsgraden kan, enligt Läkemedelsverket, bero på den senaste tidens mediala uppmärksamhet samt på en högre rapporteringsbenägenhet hos yngre personer som fått Astra Zenecas vaccin.

Läkemedelsverket får kontinuerligt rapporter från privatpersoner och hälso- och sjukvården. Den sista februari hade nära 8 000 rapporter lämnats in om misstänkta biverkningar för de vacciner som används mot covid-19 i Sverige. 

De flesta vaccinerade, eller 443 000 har hittills fått Pfizer/BioNtechs vaccin. Av dem rapporterade nära 4 000 patienter om misstänkta biverkningar, 0,89 procent. Modernas vaccin hade getts till 40 000, varav 466 personer rapporterat om misstänkta biverkningar, eller 1,17 procent. Vad gäller Astra Zenecas spruta som getts till 85 000, handlar det om 3281 inkomna rapporter, eller 3,86 procent. 

– Det har varit några händelser på sistone där Astra Zenecas vaccin har hamnat i fokus. Det har då framför allt handlat om vårdpersonal som har fått vaccin och därefter sjukskrivit sig. Vår uppfattning är att de biverkningar som de fått är vad som kan förväntas utifrån de studier som gjorts, säger Veronica Arthursson, chef för läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket.

– Det kan naturligtvis få stora konsekvenser för en verksamhet om en stor del av personalen sjukskriver sig och det måste regionerna planera för, vilket också är min uppfattning att de gör, säger hon.

Ska man bli rädd för att ta vaccinet?

– Jag tycker absolut att man ska ta vaccin! Nyttan med att vaccinera sig är tydlig, det skyddar mot en potentiellt allvarlig sjukdom. Eventuella biverkningar som feber och huvudvärk är vanligen lindriga och relativt snabbt övergående. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!