Toppen nådd för björken men gräsallergi väntas

Pollenallergiker har haft det tufft den senaste veckan eftersom det har varit väldigt höga halter av björkpollen. Men nu är toppen nådd för länet och det är istället gräsallergiker som ska börja förbereda sig.

"Nu går det bara nedåt i halterna för björken. Vad vi har framför oss att vänta är ek och gräs", säger Björn Gedda.

"Nu går det bara nedåt i halterna för björken. Vad vi har framför oss att vänta är ek och gräs", säger Björn Gedda.

Foto: Pressbild Naturhistoriska riksmuseet/Johan Nilsson/TT

Uppsala län2021-05-21 07:00

Just nu visar pollenprognosen på höga halter av björk och måttliga halter av ek. Halter av björkpollen har varit höga i hela landet den senaste tiden men nu är kulmen nådd för Uppsala län, berättar Björn Gedda som är palynolog på Naturhistoriska riksmuseet.

– Nu går det bara nedåt i halterna för björken. Vad vi har framför oss att vänta är ek och gräs. Men för gräs är det fortfarande några veckor kvar, så där kan vi inte säga riktigt hur höga värdena är nu, säger han.

Gräspollen brukar i vanliga fall dyka upp i juni, då är halterna som högst. Det brukar innebära besvär för de som är gräsallergiker.

– Om en vecka eller två skulle jag tro att det blir mer besvärligare med gräs, men vi kan se att det finns lite gräs i luften redan nu, säger Björn Gedda.

Vad kan man tänka på som pollenallergiker för att göra besvären lättare?

– Man ska följa sin läkares rekommendationer. Sedan ska man tänka på att det är också mindre pollen inomhus än utomhus. Har man medicinering ska man ta sin medicin i förväg och gäller det björken så gärna en eller två veckor innan den slår ut. Men har man gräsallergi så kanske man ska börja att förbereda för den redan nu. Man kan ta antihistamin som är lugnande när allergin redan har slagit till, men ta dina mediciner i förväg så kroppen hinner vänja sig, säger Björn Gedda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!