Det var i fredags som Lenas 63-årige pappa fördes med ambulans till Akademiska sjukhuset. Hans lungor var så skadade av coronaviruset att han dagen efter sövdes för att kunna läggas i respirator.
– Han kunde inte andas, så just då tänkte jag mest att det skulle underlätta för honom att sova. Det är såklart jobbigt att man inte får komma och hälsa på, men jag har ändå känt mig lugn med att pappa är på ett bra ställe, säger Lena.
Men i måndags fick familjen ett nytt tungt besked. På grund av platsbristen på intensiven skulle han redan samma dag flygas till länssjukhuset i Kalmar. Vid första försöket sjönk dock hans syresättning så dramatiskt att han fick vara kvar på Akademiska. Men under tisdagen meddelade sjukhuset att man skulle göra ett nytt försök, trots att familjen vädjat om att låta honom vara kvar i Uppsala.
– Jag lägger ingen skuld på någon, samtidigt tycker jag att det här är att leka med hans liv. Han har redan blivit flyttad mellan avdelningar på sjukhuset tre gånger. Nu flyttas han till Kalmar och vi kan inte påverka någonting. Man känner sig totalt maktlös.
De senaste dagarna har Lena haft svårt att fokusera på någonting annat. Frågorna som snurrar är många.
– Flyttar de pappa för att de tror att han är så pass stabil att han klarar det här, eller för att de ser att det inte kommer gå bra? Jag känner inte riktigt att vi får bra information om läget. Vi hoppas fortfarande att det ska gå bra, men om det blir värre när han är i Kalmar kan vi inte ens säga hej då. Jag får panikkänslor när jag tänker på det.
Region Uppsala bekräftar att covidsjuka patienter sedan förra veckan åter skickas till sjukhus i andra delar av landet. Under torsdagen vårdades tre länsbor i andra regioner. Det innebär att det under torsdagen var totalt 28 personer folkbokförda i Uppsala län som fick intensiv- eller intermediärvård för covid-19.
Det är i nivå med hur situationen såg ut när den var som svårast våren 2020, berättar Magnus von Seth, överläkare på Centrala intensivvårdsavdelningen, CIVA.
– Det första vi gör är att välja ut de patienter som är något så när medicinskt stabila. Själv förflyttningen görs av luftburen intensivvård, vilket innebär att den medicinska kvaliteten är säkerställd. Alla överflyttar mellan avdelningar är en risk, det gäller även inom sjukhuset. Men vi har inte sett någon överdödlighet bland de patienter som vi flyttade i höstas.
Anhöriga informeras när patienter måste flyttas till andra sjukhus, men det finns inget utrymme för dem att välja.
– Vi vet vad vi utsätter anhöriga för när vi måste flytta patienter till andra regioner. Men jag vill betona att vi är tvingade att göra det nu på grund av platsläget. Det är en nödåtgärd för att skapa plats till alla som behöver intensivvård, säger Magnus von Seth.
Att patienter flyttas till andra sjukhus är ett sätt att jämna ut belastningen på intensivvården mellan olika delar av landet, säger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.
– Det är jättejobbigt att vi är i det här läget igen. Det är absolut inte önskvärt men absolut nödvändigt att flytta patienter. Det finns inga alternativ. Vi måste samarbeta mellan regioner, både för att hålla en jämn belastning på intensiven men också för att säkerställa kapaciteten för annan intensivvård.