Skolket ökar igen bland gymnasieelever i länet

Under pandemin minskade den ogiltiga frånvaron bland gymnasieelever i Sverige. Men enligt statistik från CSN så är skolket nu tillbaka på samma nivåer som 2019.

CSNs statistik visar att den inrapporterade frånvaron från skolor minskade under terminer med hel eller delvis distansundervisning.

CSNs statistik visar att den inrapporterade frånvaron från skolor minskade under terminer med hel eller delvis distansundervisning.

Foto: Jessica Gow/TT

Uppsala län2022-07-08 18:00

Enligt statistik från CSN registrerades 27 800 (7,9 procent) av Sveriges drygt 351 000 gymnasieelever för skolk under läsåret 2021/2022 och fick sina studiestöd indragna. Motsvarande siffra föregående läsår var 6,4 procent. Enligt CSN ledde pandemin till ökad närvaro och att studenter kom i tid mer när stor del av utbildningen skedde på distans. 

Det skiljer sig stort i olika delar av landet hur många elever som får sitt studiestöd indraget på grund av skolk. I Halland och Jönköping län är siffran drygt 5 procent medan det i Gotland och Gävleborg län rör sig om drygt 12 procent. 

I Uppsala län fick 7,8 procent av elever med studiehjälp den indragen till följd av skolk. Under läsåret 2020/2021 var siffran nere på 5,8 procent. Största ökningen i länet var i Älvkarleby där antalet indragna studiestöd dubblerats från år till år. 

Andel elever med indragen studiehjälp per kommun läsåret 2021/2022 (2020/2021):

  • Enköping: 11.1 procent (10,2 procent)
  • Heby: 7,8 procent (5,2 procent) 
  • Håbo: 9.1 procent (6,0 procent)
  • Knivsta: 5,0 procent (4.1 procent)
  • Tierp: 4,7 procent (3,8 procent)
  • Uppsala: 7,5 procent (5,3 procent)
  • Älvkarleby: 14 procent (7,4 procent)
  • Östhammar: 5,1 procent (4,4 procent)
undefined
Peter Engberg, analytiker på CSN

Peter Engberg är analytiker på CSN och berättar att siffrorna för Uppsala län inte utmärker sig särskilt från hur det ser ut i Sverige i helhet. 

– Generellt så ligger flera kommuner i Uppsala län lägre än många andra kommuner i landet. Det finns ingenting som sticker ut och man ligger ungefär som landet gör i stort. Men hur det ser ut i länet styrs mycket av hur det ser ut i Uppsala kommun där det finns flest elever, berättar han. 

I Uppsala kommun så finns det en detalj som sticker ut lite.

– När man ser till de elever som finns Uppsala kommun så avviker de en aning på så sätt att det är en ganska kraftig ökning bland flickor om man jämför med förra året. Det har nästan dubblerats, berättar han.

Antal flickor som har fått sitt studiestöd indraget till följd av frånvaro har gått från 3 procent till 5.9 procent i kommunen. Pojkarna ökade från 7.5 procent till 8.9 procent. 

För att en elev ska få sitt studiebidrag indraget krävs att skolan rapporterar frånvaron till CSN som sen fattar ett beslut om indraget bidrag. Den nedre gränsen är fyra timmars upprepad, ogiltig frånvaro under en månads tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!