Belastningen på vården är också hög. Just nu vårdas 131 patienter med covid-19, varav 25 i intensiv- och intermediärvård.
– Vi har just nu en extrem belastning, och ställer nu om för att hantera den akuta situationen. I stort sett all planerad vård som inte är livsnödvändig måste skjutas upp säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.
Han berättar också att den större omsättningen av patienter i sig ger en ökad belastning eftersom varje inläggning och utskrivning i intensivvården kräver mycket resurser. I torsdags fattades beslut att begära in personal från primärvården till sjukhuset.
– Nu måste vi se över det här igen. Samtidigt har vi nu ett annat läge med mer provtagning och vaccineringarna som kräver personal, säger Mikael Köhler.
Någon ljusning finns inte i sikte. Smittotalen har ökat kraftigt bland dem som testade sig under påskveckan. Incidensen, det vill säga antalet smittade de två senaste veckorna per 100 000 invånare, är 817. Det är på samma nivå som veckan före jul då den var 819.
En skillnad mot den tidigare toppen är att det framför allt är i Uppsala kommun som smittan ökar nu. Incidensen i Uppsala kommun ligger på 942. Det kan jämföras med nivån 734 strax före jul.
Allra högst är dock smittotalen i Tierp, där ökningen började tidigare. Månkarbo sticker ut med en incidens på 2 783 och 27 procent positiva prover. Bland Uppsalastadsdelarna toppar i tur och ordning Berthåga, Stenhagen, Vattholma, Valsätra och Gottsunda/Bandstolen.
– Det ser inte bra ut för Uppsala. Det är en stor ökning sista veckan, säger Mats Martinell, ansvarig läkare på provtagningsenheten.
Den bedömningen delas av Johan Nöjd, smittskyddsläkare, som oroas av att det nu är områden med större befolkning som påverkas.
– Vi såg att det var alarmerande siffror i Älvkarleby tidigare. Men då är det ändå få människor som bor där. Nu när Uppsala drabbas så är det en del av länet där den största befolkningen bor. Jag har svårt att se hur de ska klara det i vården om det fortsätter så här, säger Johan Nöjd.
Han tror att det är ett mer smittsamt virus som ger utslag i statistiken. Men förhållningsreglerna för att få ner smittan är i grunden desamma.
– Undvik umgänge utanför familjen. Det är ett ganska radikalt råd om det efterlevs. Vi kan hoppas på vårvärme och vaccinationer. Men vi måste hjälpa de faktorerna på traven med vårt eget beteende, säger Johan Nöjd.