Rapport: Den här forskningen om covid är viktigast

Vad är mest angeläget att få veta mer om när det gäller långvarig sjukdom i covid? Patienter, forskare och vårdpersonal har satt ihop en topplista.

Emma Mårtensson vid Svenska Covidföreningen har varit med och tagit fram listan på de viktigaste forskningsämnena gällande långtidscovid.

Emma Mårtensson vid Svenska Covidföreningen har varit med och tagit fram listan på de viktigaste forskningsämnena gällande långtidscovid.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala län2021-05-18 06:00

Vilken behandling hjälper mot hjärntrötthet, minnesluckor, huvudvärk och andra långvariga symtom vid covid-19? Den frågan framhåller en rad aktörer som en av de mest väsentliga för forskningen att ta tag i. 

Det framgår av en rapport från SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering. När SBU undersökte vad som har forskats på inom ämnesområdet "långtidssjukdom till följd av covid" visade det sig finnas ganska lite. 

Därför samlade SBU en panel bestående av patienter, vårdpersonal, forskare och anhöriga, totalt drygt 400 personer, med målet att sålla fram viktiga forskningsämnen.

Resultatet är en tio-i-topp-lista som SBU nyligen presenterat. Här är tre frågor kring långtidscovid som hamnade högt upp på listan:

* Vilka insatser för rehabilitering är bäst och hur ska de utformas? Det kan handla om till exempel arbetsterapi, sjukgymnastik, psykologsamtal, dietistråd med mera.

* Vilken behandling är effektivast mot försämrad syreupptagning, svag andningsförmåga och andningsuppehåll? 

* Vad beror det på att vissa personer får långvariga symtom vid covid-19?

En av dem som deltagit i SBU:s panel är Bälingebon Emma Mårtensson från patientorganisationen Svenska Covidföreningen. Hon berättar att panelen lade fram så många förslag till forskningsämnen att deltagarna hade svårt att begränsa antalet till de tio som skulle rymmas i topplistan.

Hon är positiv till att panelen bestod av aktörer med skilda roller.

– Det här var ett jättebra sätt att arbeta på. Det uppstod fantastiska diskussioner när patienter, forskare och vårdgivare möttes på jämlika villkor, säger hon.

– Enligt en rapport har en del av den tidigare forskningen kring covid inte kommit patienterna till nytta. Men det panelen enades kring tror jag kommer få stor praktisk användning.

undefined
Emma Mårtensson, har varit långtidssjuk i covid, nu tillbaka på arbetet som analytisk kemist på ett läkemedelsföretag i Fyrislund.

Enligt Emma Mårtensson kan SBU-projektet medverka till att bryta ny mark.

– Den forskning som gjorts kring covid-19 har till stor del handlat om sjukhusvårdade patienter. Men det här berör delvis en annan patientgrupp.

Emma Mårtensson insjuknade själv i covid i mars 2020. Hon har sedan dess från och till dragits med sviter i form av bland annat förhöjd puls, illamående och yrsel.

– Idag mår jag mycket bättre än tidigare och klarar att arbeta 75 procent, säger hon. Men paddling, klättring och annat jag höll på med tidigare är inte att tänka på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!