Räknar med fler covidpatienter: "Bekymmersamt"

Läget inom vården i Region Uppsala har försämrats, trots införande av de skärpta råden i länet. Nästa vecka är regionen redo att öppna en halv covidavdelning till på Akademiska sjukhuset.

Johan Lugnegård, chefsläkare på Akademiska sjukhuset, kallar vårdläget för "stabilt, men besvärligt".

Johan Lugnegård, chefsläkare på Akademiska sjukhuset, kallar vårdläget för "stabilt, men besvärligt".

Foto: David Johansson

Uppsala län2020-10-30 12:00

– Tyvärr har det inte blivit bättre på något sätt, snarare tvärtom. Vi kan inte utvärdera effekterna av de lokala allmänna råden än, därför var det välkommet med en förlängning av dem, sa Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala, under torsdagens pressträff.

undefined
Johan Lugnegård, chefsläkare på Akademiska sjukhuset, kallar vårdläget för "stabilt, men besvärligt".

Under torsdagen vårdades 44 patienter covidpatienter på sjukhus i Region Uppsala, varav nio på intensivvårdsavdelning. Johan Lugnegård, chefsläkare på Akademiska sjukhuset, säger att de planerar för en ytterligare ökning av covidpatienter. 

– Nästa steg är att vi öppnar en halv avdelning med åtta vårdplatser, säger Johan Lugnegård. 

När öppnar ni den? 

– När vi har behov av det. Men vi misstänker att vi kommer få fler patienter nästa vecka. Den här förändringen sker inte över en natt utan vi har kunnat följa utvecklingen över tid.

Johan Lugnegård kallar covidläget för "stabilt, men besvärligt". Att utöka vården för covidsjuka sker på bekostnad av annan vård, som då måste sättas på paus. 

– Vi ställer främst om det som inte kräver slutenvård, men redan nu måste vi även flytta en del tyngre kirurgi. Det är bekymmersamt, säger han. 

undefined
Fredrik Settergren, Mikael Köhler, Johan Nöjd och Johan Lugnegård vid torsdagens pressträff om covidläget i länet.

Nu utökas är Region Uppsalas PCR-provtagning för personer med misstänkta covidsymtom. I måndags började regionen skicka prover i liten skala till ett laboratorium i Stockholm för analys. Analyskapaciteten på labbet kommer öka allt eftersom och snart räknar regionen med att kunna provta 1300-1400 personer i länet dagligen. Förra veckan var kapaciteten 1000 provtagningar per dag. Men det skulle behövas ännu större kapacitet för att möta behovet, konstaterar Fredrik Settergren som är verksamhetsområdeschef för provtagningsenheten Nära vård och hälsa. 

– Vi skulle kunna ta 2000 prover per dag innan vi mättar efterfrågan, säger han. 

undefined
Region Uppsala tar nu hjälp av privata vårdgivare för att kunna provta fler personer med misstänkta covidsymtom, berättar Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef för provtagningsenheten.

För att kunna provta fler har regionen börjat initiera samarbeten med privata vårdgivare. Från och med måndag kommer Nyby vårdcentral i Uppsala och Praktikertjänst i Knivsta erbjuda provtagning. Fredrik Settergren räknar med att fler avtal ska bli klara inom kort. 

Därtill håller regionen även på att ställa i ordning en buss som ska fungera som en mobil provtagningsenhet runt om i länet. 

– Beroende på om vi får till bokningslösningen bör den vara i rullning om 1,5 vecka, säger Fredrik Settergren. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!