– Vi hade inga patienter förra veckan på IVA och intermediärvården. Men efter det har utvecklingen gått oväntat snabbt, säger Rafael Kawati, överläkare och chef på centralintensiven på Akademiska sjukhuset.
Han är överläkare och chef på Akademiska sjukhusets centralintensiv. Här hamnar patienter med svåra lungproblem, i synnerhet med covid-19.
– En ökning var väntad men vi hade hoppats att det skulle dröja några veckor, säger han.
Under februari månad har antalet inlagda patienter sjunkit stadigt. Krislägesavtalet för covidpersonalen hävdes tidigt i månaden och den 23 februari var noll covidpatienter i behov av intensivvård. Så lugnt har det inte varit på sex månader på Ackis.
Under måndagen intensivvårdades fem covidpatienter och under tisdagen ökade antalet till sju stycken intensivvårdade. På onsdagen var antalet fortsatt sju.
– Förra veckan diskuterade vi risken för en tredje våg. Men redan i helgen ökade antalet och det har fortsatt att öka denna vecka. Det är ingen anstormning, men det är en stadig ökning som vi måste ta på allvar, säger Rafael Kawati.
Efter det ökade tempot i smittspridningen i november, december och januari, som brukar kallas för den andra vågen, fick personalen en välbehövlig andningspaus från den ansträngande covidvården i februari. Den positiva kurvan tycks nu ha brutits.
– Det nuvarande patienttrycket klarar vi med befintliga personalresurser. Men fortsätter ökningen får vi se över det. Det är det luriga med covidvård. Man kan inte veta hur kurvan ska utvecklas. Om det ska fortsätta öka eller om vi når en platå, säger Rafael Kawati.
Under jul- och nyårshelgerna var patienttrycket så högt att sjukhusledningen aktiverade det så kallade krislägesavtalet. Avtalet innebär en förlängd arbetsvecka för de berörda personalgrupperna närmast covidvården med runt sexton timmar beordrad övertid i veckan.
Är det aktuellt att sätta igång krislägesavtalet igen?
– Fortsätter utvecklingen i samma takt som nu så kommer vi förr eller senare behöva förstärkningsresurser. Det kan innebära att återaktivera krislägesavtalet som under julhelgen. Det utesluter vi inte, men det är för tidigt att säga, säger Rafael Kawati.