Barn i Uppsala län drabbad av ovanlig sjukdom

Ett fall av mässling har bekräftats i Uppsala län. "Om vi har någon mer smittspridning vet vi inte i nuläget", säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare.

"Till skillnad från corona där det krävs att man står nära, räcker det med att man bara går igenom ett rum med människor för att kunna smitta med mässling", säger smittskyddsläkaren Johan Nöjd.

"Till skillnad från corona där det krävs att man står nära, räcker det med att man bara går igenom ett rum med människor för att kunna smitta med mässling", säger smittskyddsläkaren Johan Nöjd.

Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Uppsala län2024-03-20 16:32

Ett litet barn hemmahörande i Uppsala län har smittats av mässling. Enligt Region Uppsala hade barnet inte hunnit få den första vaccindosen vilket gjorde barnet extra känslig för sjukdomen, som är en av världens mest smittsamma.

Det senaste mässlingfallet i länet inträffade innan pandemin.

"Mässling är ovanlig i Sverige, men den är mycket smittsam. Nu har vi fått ett fall bekräftat i Uppsala län och därför vill vi uppmärksamma att det förekommer", säger Johan Nöjd.

Enligt honom ska barnet, som är under 18 månader och därmed ovaccinerad, fått feber och utslag. Redan i ett tidigt skede misstänkte läkarna att det var mässling vilket gjorde att man tog försiktighetsåtgärder redan innan provsvaren kom.

– Barnet befinner sig hemma och mår under omständigheterna bra. Mässling är så våldsamt smittsam men som tur är har vårt fall inte varit i mycket kontakt med särskilt många andra sedan symtomen uppkom.

I nuläget har Region Uppsala inte kunnat fastställa var smittan kan ha skett.

– Det är alltid svårt när man inte vet var smittan kommer ifrån, den som smittat barnet kan ju ha smittat fler personer. Om vi har någon mer smittspridning vet vi inte i nuläget, säger Nöjd.

Personer som vaccinerats med två doser, eller haft mässling tidigare, är skyddade mot sjukdomen. Små barn under 18 månader är särskilt mottagliga att drabbas av sjukdomen.

– Man brukar säga att det generellt krävs att 95 procent av befolkningen ska vara vaccinerade eftersom det är så smittsamt, där ligger Uppsala län bra till.

Mässlingen

Den mycket smittsamma virussjukdomen orsakar bland annat hög feber och utslag på kroppen.

Vanliga symtom är torrhosta, irritation i ögonen och hög feber.

Mässling är en mycket allvarlig sjukdom och kan bli livshotande.

Källa: 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!