Ovanligt låg dödlighet under hösten i Uppsala län

Vårens höga dödlighet har under hösten ersatts av lägre dödstal än vanligt. Orsaken tros i båda fallen vara pandemin.

Begravning i coronatider: begränsning av antalet deltagare samt livesänt via videolänk.

Begravning i coronatider: begränsning av antalet deltagare samt livesänt via videolänk.

Foto: Janerik Henriksson/TT/Genrebild

Uppsala län2020-11-04 12:00

Som EP tidigare rapporterat har dödligheten i Uppsala län minskat efter pandemins första våg i våras. Och trenden med låga dödstal håller i sig. Det visar siffror från SCB, Statistiska centralbyrån.

I våras var dödligheten bland befolkningen i länet cirka 39 procent högre än snittet för de senaste fem åren. Nu under hösten har situationen varit den omvända med dödssiffror som varit cirka fem procent lägre än normalt.

Under en period från början av april till slutet av juni i år avled 946 personer i länet. Det kan jämföras med att 682 personer dog i snitt under motsvarande period 2015–2019. 

Men efter vårens höga dödstal i år har situationen alltså skiftat radikalt. Med start i juli fram till mitten av oktober, vilket är så långt statistiken sträcker sig, har dödligheten för merparten av veckorna istället varit lägre än vanligt.

Mellan juli och mitten av oktober i år förklarades 699 personer avlidna i Uppsala län. Det är runt fem procent lägre än snittet för motsvarande period under 2015–2019 då 739 personer dog.

Linus Garp, befolkningsstatistiker vid SCB, menar att pandemin spelar stor roll för svängningarna i dödstalen.

– Det rör sig främst om äldre personer som gått bort i förtid på grund av pandemin. Statistiken visar att de avled något tidigare än de annars skulle ha gjort i och med att vi hade en överdödlighet under våren, säger han.

Att det nu är lägre dödlighet än normalt kan alltså troligen förklaras med att många äldre avlidit i förtid.

Går det att dra några slutsatser över dödstalen innan ett helt år har gått?

– Ja, i och med att vi jämför varje vecka i år mot motsvarande vecka under femårsperioden. En enskild vecka kan slå konstigt, men längre perioder visar tydliga trender, säger Linus Garp. 

Enligt honom är det möjligt att ungefär lika många kommer att avlida under 2020 som under andra år, med skillnaden att ovanligt många avlidit tidigt under året. Men om det verkligen blir så hänger på vad som händer under årets sista två månader med corona.

När på året, sett över en flerårsperiod, är det vanligast med höga dödstal?

– Flest går bort under vintermånaderna, främst i influensa. I år är det ett helt annat mönster med underdödlighet januari-mars och stigande dödlighet i april då kurvan normalt viker ned. Att pandemin gett effekt under våren är tydligt i och med att det rör sig om en lång och tydlig trend som avviker från övriga år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!