Senast den 15 september ska det finnas minst 612 vårdplatser på Akademiska sjukhuset, exklusive barnsjukhuset, BB, psykiatrin och intensivvården. Annars hotar ett vite på 20 miljoner kronor, enligt beslutet från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.
Från Region Uppsala ställer man sig frågande till de 612 vårdplatserna.
– Jag vet inte var de kan ha fått den siffran från. Och jag vet inte när vi kan ha haft så många vårdplatser senast. Det skulle vara larvigt att säga att vi kommer att klara det här till den 15 september. Det är inte möjligt, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala.
Från Ivo får vi ett dokument som Region Uppsala i april i år skickade in till myndigheten. Det är svar på en fråga från Ivo om hur Region Uppsala själv uppskattar behovet av vårdplatser vid Akademiska sjukhuset inom det närmaste halvåret. Dokumentet är undertecknat av Johan Lugnegård, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset, och formuleringen av behovet är i det närmaste exakt densamma som Ivo sen använder i sitt beslut: Med undantag för sommar samt jul/nyår anges behovet enligt sjukhusets egen analys till 612 vårdplatser, "exklusive intensivvården, Akademiska barnsjukhuset, psykiatrin och BB".
Konfronterad med siffran ändrar Mikael Köhler sitt uttalande något.
– Det är säkert den siffran de går efter. Men det är den siffra vi använder för att ta höjd för att klara det totala uppdraget, utan köer. Det har ingen som helst koppling till de patientsäkerhetsrisker de säger finns vid akutmottagningen. Ivo vill definiera en bottenplatta, ett absolut golv. Men siffran de använder för att kravställa är det vi anger som ett maxantal, säger Mikael Köhler.
Han säger också att antalet vårdplatser är ett dåligt mått på kapaciteten i vården.
– Det är mycket viktigare hur man jobbar med patientflöden och gentemot kommunerna. Sambandet mellan antalet vårdplatser och storleken på befolkningen finns inte längre.
Mikael Köhler håller heller inte med om den verklighetsbeskrivning som Ivo framför i sitt beslut. Han blir riktigt upprörd när den kommer på tal och menar att formuleringarna om att patientsäkerheten ständigt är hotad kan leda till att människor avstår från att söka vård.
– Det anstår inte en svensk myndighet att sprida smutskastning på det här viset och skrämma upp folk. Vi såg vad som hände under pandemin i äldreomsorgen. Äldreboendena vågade inte behålla de äldre i sena palliativa skeden utan skickade dem till akutmottagningen. Jag blir riktigt upprörd och förbannad hur de väljer orden, säger han.
Vad är det du inte håller med om?
– Vi kan inte se i våra siffror att patientsäkerheten skulle ha försämrats. Vi ser ingen ökning av antalet avvikelser eller vårdskador.
Ivo pekar på flera konkreta händelser där de till exempel noterat att patienter dött efter att ha fått vänta för länge på akutmottagningen och behandling som liknas vid tortyr. Har det inte hänt?
– Det är klart att vi har problem. Men som de beskriver situationen så skrämmer de folk från att söka vård. Vi kommer alltid att ha avvikelser. Det ligger i sakens natur när man jobbar med ett komplext arbete med människor.
– Vi vill ha en transparent och öppen diskussion där vi jobbar mot ett gemensamt mål för att lösa problemen i vården som alla regioner har just nu. Då smäller de till med svartmålning av situationen.
Hur ska ni lösa de problemen?
– Vi måste bli mycket mer transparenta och bli bättre på att följa upp och redovisa olika kvalitetsparametrar och hur det påverkar patientsäkerheten. Vi har också satsat stora resurser för att rekrytera fler sjuksköterskor. Men vi måste också förändra arbetssätten. Om vi jobbar på samma sätt som förut skulle det krävas att mer än hälften av alla som utbildar sig i framtiden väljer vårdyrken. Det är inte rimligt.
Kommer regionen att överklaga Ivo-beslutet även denna gång?
– Det kan jag inte svara på. Det är en fråga för juristerna, säger Mikael Köhler.
Anne Nilsson, chefsjurist, på Region Uppsala säger i sin tur att regionen ännu inte tagit ställning till ett eventuellt överklagande.
Förutom hänvisningen till regionens eget dokument om vårdplatsbehovet avböjer Ivo att kommentera kritiken från Mikael Köhler. "Ivo:s skäl för beslutet finns redovisade i vårt beslut", skriver Adam Alfredsson, presschef på Ivo i ett mejl.