Väg 55 och väg 288 är de största vägprojekten i Uppsala län de kommande åren. Under måndagen tar Region Uppsala ställning till hur infrastruktursatsningarna i länet ska genomföras. Ramarna fastställdes av regionfullmäktige under 2018.
Väg 55 mellan Uppsala och Enköping är en av de mest olycksdrabbade i landet. En ombyggnad till en mittseparerad så kallad 2+1-väg har varit högt prioriterad, och nu är det dags för de ännu inte ombyggda delarna. Det är två sträckor som är aktuella: Kvarnbolund–Örsundsbro samt Litslena–Enköping, 15,7 respektive 6,5 kilometer långa. Först ut är delen mellan Litslena och Enköping. Båda sträckorna beräknas vara färdiga 2026.
– Det är en efterlängtad utbyggnad. Det har varit mycket olyckor längs den här vägen, säger Cecilia Carlqvist, infrastrukturstrateg på Region Uppsala som ansvarar för länsplanen i Uppsala län.
Den utbyggda 55:an kommer inte att dras om, vilket innebär att det kan bli fråga om bulleråtgärder i till exempel Skolsta öster om Enköping när hastigheten genom samhället höjs till 100 kilometer per timme. Dessutom behöver man där bygga en säker övergång så att de boende kan nå busshållplatsen.
Några delar av 55:an som inte finns med i planen är korsningarna i Uppsala, där framför allt Flogstakorset pekats ut som ett problem, samt vägen söder om Enköping mot Hjulstabron.
Även utbyggnaden av den sista biten av väg 288 fram till Börstil är med i planen, något försenad. Tanken är att den kan vara klar år 2025. Det innebär att hela ombyggnaden av väg 288 då har gått i mål efter 15 år. Utbyggnaden har diskuterats under lång tid och är prioriterad av Region Uppsala. Arbetet med den första etappen mellan Jälla och Hov inleddes 2010.
En annan vägsträcka som kommer att byggas om är vägen mellan Heby och Sala. För invånarna i Uppsala län tänker man kanske på detta mest som en del av väg 72. I det här sammanhanget är det dock en del av väg 56, den så kallade räta linjen, mellan Gävle och Norrköping, vilket ses som en nationell angelägenhet för godstrafiken.
En väg som ligger utanför länet men har betydelse för Uppsala är väg 77 till Norrtälje. Hela sträckan från länsgränsen till E 18 ska rustas upp, och delvis dras i ny sträckning. Arbetet startar förmodligen 2022. Etappen förbi Rimbo blir dock försenad då Trafikverket ska ta fram ett nytt förslag till vägdragning.
Vid flera av vägprojekten byggs samtidigt gång- och cykelvägar (gc) parallellt med de nya vägarna. 2+1-vägar innebär annars försämrad framkomlighet för oskyddade trafikanter.
På sikt är tanken att det ska bli en cykelväg längs hela sträckan Uppsala–Enköping. Till att börja med byggs en gc-väg parallellt med den ombyggda vägen mellan Uppsala och Örsundsbro. Cykelvägen vidare från Örsundsbro via Litslena till Enköping ska utredas närmare. Också på sträckorna Sala–Heby och Hökhuvud–Östhammar planeras det för cykelvägar liksom längs gamla E 4, vilket vi skrivit om tidigare.
Johan Örjes (C), regionråd och ordförande i trafik- och samhällsutvecklingsnämnden, säger att det är ett nytt sätt att tänka.
– Det är inte alltid som investeringarna i cykelvägar blir så mycket i pengar, men det är ett arbete att få in det i prioriteringen av de stora projekten så att det blir cykelbart i hela Uppsala län, säger han.
Totalt landar cykelsatsningarna i länstrafikplanen på runt 270 miljoner av totalt 1,7 miljarder, mellan åren 2018 och 2029.