Siffrorna över antalet nya covidfall fortsätter att sjunka snabbt i länet. Just nu är Uppsala det län som tillsammans med Blekinge har snabbast minskning av smittotalen.
Folkhälsomyndighetens bedömning är att vi någon gång i september kan börja leva normalt igen. Men Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala, tror att faran för Uppsala läns del kan vara över tidigare än så.
Det finns två faktorer som bidrar till hans optimism. Vaccinationerna är den ena.
– Vaccineringen av 50-åringarna med en dos kommer att vara klar någon gång i början av juni. Framåt månadsskiftet juni–juli borde en stor del av 50+-arna ha fått ett så bra skydd att de inte blir allvarligt sjuka, säger Johan Nöjd.
Fortfarande kan dock yngre medelålders insjukna, påpekar han.
– Men i ett samhälls- och sjukhusperspektiv borde det se bra ut i slutet av juni, början av juli, säger han.
Den andra faktorn har att göra med hur många som redan haft smittan. Här blir det lite mer komplicerat. I den senaste undersökningen bland blodgivare var det knappt 20 procent i Uppsala län som bar på antikroppar mot viruset som orsakar covid-19. Efter det har ytterligare 15 000 personer i länet, eller knappt 5 procent av befolkningen över 10 år, testats positivt för covid-19. Men det är osäkert om antalet som haft covid-19 i kombination med de vaccinerade kan närma sig flockimmunitet.
– Jag vågar inte gissa om antalet med antikroppar. Men det är mycket möjligt att det ser bättre ut för oss genom att vi varit plågade så mycket jämfört med de regioner som nu har en stigande tendens. Det blir en längre nedförsbacke för dem, säger Johan Nöjd.
Det finns två orosmoln som gör att Johan Nöjd inte vill blåsa faran över riktigt än. Det handlar dels om virusmutationer med potential att trotsa vaccinet.
– Vi får se hur det går i England där de hittat många fall av den indiska varianten.
Det andra orosmolnet är otålighet bland dem som blivit vaccinerade. Från sjukhuset rapporteras det att en del som fått en vaccindos har lagts in för vård när de blivit smittade en eller två veckor efter vaccineringen.
– Jag är orolig att det finns psykologiska mekanismer som gör att man slappnar av lite för tidigt. Tittar man tre veckor efter den första dosen är det inte många själar som blir så sjuka att de hamnar på sjukhus, säger Johan Nöjd.