En datakörning som gjorts av Anders Wigren, analytiker knuten till forskningsprojektet Crush Covid vid Uppsala universitet, visar dock att det finns ett tydligt samband mellan vaccineringarna och smittspridningen. Men det är först vid två vaccindoser som vaccineffekten visar sig.
– Det är ett väldigt tydligt statistiskt samband. En ökning av vaccintäckningen med en procentenhet ger en minskning av incidensen med 5,5 fall per 100 000 invånare, säger Anders Wigren.
Han har då samkört de senaste siffrorna över smittspridningen i alla svenska kommuner och jämfört den med hur stor andel av befolkningen som fått en respektive två vaccindoser.
På Folkhälsomyndigheten säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef, att myndigheten inte har gjort några analyser av sambanden mellan vaccinering och smittspridning.
– Det är en rörlighet i de här siffrorna och vi måste få mer stabilitet innan vi kan göra djupare analyser, säger hon.
Eftersom smittan just nu sprids mest bland unga vuxna, en åldersgrupp där många studenter finns och som man kan misstänka har mycket sociala kontakter inom sin egen åldersgrupp, kan man fundera på om högre vaccinationstäckning i de här grupperna kan vara en förklaring till skillnaderna i smitta mellan regionerna.
Vid en första anblick kan man se en tendens att regioner där många i gruppen 18-29 år och 30-39 år vaccinerat sig hittills klarat sig bättre när smittspridningen ökat i inledningen av hösten. Uppsala är en region där smittspridningen är relativt sett låg, och där många unga vuxna har vaccinerat sig. Flera regioner som nu har en incidens som ligger under 100 har också nått högt i vaccintäckningen för de yngre grupperna, som Värmland, Norrbotten och Västernorrland. Stockholm, Skåne och Västmanland har klarat sig sämre från smittan, och där har färre i de yngre åldersgrupperna vaccinerat sig.
Men Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare i Region Uppsala, säger att det är svårt att dra sådana slutsatser.
– Deltavarianten är så pass mer smittsam att så länge vi har ovaccinerade verkar det som att viruset fortsätter att sprida sig. Men har vi vaccinerat en stor del av befolkningen är jag övertygad om att det får effekt på smittspridningen, säger hon.
Vilken nivå på vaccinationen som krävs för att nå flockimmunitet med deltavirusets smittsamhet finns det inga bra studier på, enligt Anna Gillman.
– Jag törs inte säga en procentsiffra, att när vi har nått en viss vaccintäckning så kommer vi inte att se en smittspridning där, säger hon.
Det man kunnat se av de studier som ändå gjorts på hur deltaviruset fungerar är att de som fått två vaccindoser och ändå smittas av viruset har betydligt lägre virusnivåer, och därmed är mindre smittsamma än ovaccinerade personer.
– Den som bara fått en vaccindos och smittas av deltavarianten har fortfarande höga virusnivåer i de övre luftvägarna, enligt de få studier som gjorts. Det talar för att en vaccindos inte skyddar så mycket mot smittspridning med deltaviruset, säger Anna Gillman.
Detta förklarar i sin tur att det är först vid två vaccindoser som det i Anders Wigrens datakörning går att se en minskad smittspridning i samhället.
Den tydligaste effekten av vaccineringen är dock att belastningen på sjukhuset minskar.
– För varje grupp som vi vaccinerar så försvinner den gruppen från sjukhusen. Den bilden är klockren, säger Anna Gillman.