Det var i oktober 2018 som ett ettårigt barn insjuknade i luftvägsinfektion med feber och andningsbesvär. Familjen sökte hjälp upprepade gånger på vårdcentralens jourmottagning. På grund av fortsatta astmatiska andningsbesvär remitterades barnet vid det tredje söktillfället till Akademiska barnsjukhusets akutmottagning och lades in för fortsatt behandling med luftrörsvidgande läkemedel. Barnet hade då inte feber och klarade näringstillförsel och syresättning utan extra behandling, vilket ledde till att hen skrevs ut efter ett dygn med diagnosen förkylningsastma. Familjen ombads återkomma om tillståndet försämrades.
Efter tre dygn i hemmet hittades barnet livlöst. Ambulans tillkallades, men barnets liv gick inte att rädda. Enligt den rättsmedicinska undersökningen var dödsorsaken en bakteriell lunginflammation.
– Vår bedömning är att barnet initialt hade en virusorsakad luftrörskatarr som övergick i en bakteriell lunginflammation, men det exakta tids- och händelseförloppet går inte att fastställa, säger Johan Lugnegård, tillförordnad chefsläkare i ett pressmeddelande.
Efter händelsen har Akademiska förändrat sina remitteringsrutiner. Man överväger också i högre grad återbesök till barnmedicin vid utskrivning av små barn.
– Det här är sånt som inte ska hända, och när det händer så analyserar vi det så noga vi kan, säger Johan Lugnegård.
Han avböjer att kommentera händelsen vidare med hänvisning till sekretess.