I samband med utbrott av covid-19 på ett äldreboende ska man ta covid-test flera gånger på personal och brukare, även de som inte har symtom, för att snabbt bromsa smittan. Tidigare har personal tagit proverna på både brukare och på varandra. Men jurister har stoppat detta med hänvisning till att kommunen inte har något vårdansvar för personalen. Covid-testerna på de boende kan den kommunala personalen ta.
Tvistefrågan handlar om huruvida provtagningsmomentet ska klassas som sjukvård. På den punkten varierar tolkningarna. I flera regioner kan personal i kommunal omsorg provta varandra. I några låter man till och med provtagningen av allmänheten utföras som egenprovtagning, där privatpersoner topsar sig själva eller varandra vid covidtesterna.
Mats Martinell, ansvarig läkare på provtagningsenheten, är upprörd. I Uppsala län måste personalen i stället ta sig till en provtagningsstation och kanske riskera att utsättas för ny smitta på vägen, menar han.
– Det här försvårar smittspårningen och ökar risken för att man för smittan vidare inom omsorgen. Vi är mitt i en pandemi och det här kan inte vara lagens mening. I andra regioner fungerar det, säger Mats Martinell.
Den lösning som presenterats är att regionen timanställer kommunal personal under den tid personalprovtagning pågår. Men det har upplevts som krångligt. Och regionen har bara fått ett fåtal erbjudanden om timanställning
På Uppsala kommun anser man att smittspårningen fungerar bra. Någon kommentar till den juridiska tolkningen vill man inte ge.
– Vi har inte fått några signaler om att det här är ett problem. Kommunen har en överenskommelse med regionen om att överlåta personal till dem vid behov för provtagning av vår personal. Vi har i dagsläget inte sett behovet av att göra detta eftersom regionen provtagit den personal som behöver provtas via 1177, säger Karin Eduards, koordinator inom äldreförvaltningen.
Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala har en annan bild.
– Vi har haft frågan uppe i samverkansgruppen mellan kommunerna och regionen flera gånger. Det är kommunernas jurister som har gjort den här tolkningen. Det är sällan jag blir arg, men när jag hör det här blir jag upprörd, säger han.
Enligt uppgift ska Enköpings kommun vara den som först lyft frågan. Vi har sökt ansvariga i Enköping, men de har inte ringt tillbaka.