Lördagens regnskurar på väg norrut

Lördagen inleddes med kraftiga regnskurar. Regnet är så småningom på väg norrut, men vi kan vänta oss fortsatta skurar även i eftermiddag.

Arkivbild från ett skyfall i Uppsala våren 2021. Så illa blir det inte i helgen.

Arkivbild från ett skyfall i Uppsala våren 2021. Så illa blir det inte i helgen.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala län2022-08-20 11:59

Även om det känts som ihållande regn under förmiddagen är det flera, separata skurar som drar in över länet. Alla är på väg norrut, där SMHI utfärdat en varning för skyfallsliknande regn med risk för översvämning.

Förutom i de allra nordligaste delarna, i Skutskär, är liknande varningar inte aktuella i Uppsala län.

– Gränsen för "skyfallsliknande regn" är 35 millimeter inom tre timmar. Tittar jag fram till midnatt för Uppsala län väntas totalt 10 till 20 millimeter, säger Erik Höjgård-Olsen, meterolog på SMHI.

Men även om regnet är på väg norrut, kan vi räkna med skurar även under lördagseftermiddagen.

– Framåt kvällen ser det ut som att uppehåll är att vänta för Uppsala län, men utmed Roslagskusten kan det fortsätta passera skurar, säger Erik Höjgård-Olsen. 

Det är möjligt att några av kustens regnskurar når längre in i landet. I så fall kan vi räkna med regn fram till imorgon lunch. 

Annars väntas lördag kväll och natt bli molniga, följt av en molnig söndag förmiddag. Från mitt på söndagen minskar molnigheten och släpper fram en solig avslutning på helgen och en klar natt mot måndag.

– Vi kan vänta oss en solig start på nästa vecka, säger Erik Höjgård-Olsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!