Hjärtpatienterna stannade hemma – kom tillbaka sjukare

Vid pandemins början minskade antalet patienter som sökte vård för hjärtbesvär kraftigt. När nu patienterna har återvänt verkar de vara i sämre skick än tidigare.

Stefan James uppmanar patienter att söka vård i fall de upplever hjärtbesvär.

Stefan James uppmanar patienter att söka vård i fall de upplever hjärtbesvär.

Foto: SVEN-OLOF AHLGREN

Uppsala län2020-08-29 20:00

I april rapporterade vi att hjärtpatienter inte sökte vård i samma utsträckning som vanligt. Under ett par veckor var antalet patienter som vårdades på Akademiska sjukhuset för hjärtinfarkt hälften så många som under samma period året innan. 

– I samband med pandemin var många patienter rädda för att röra sig utanför hemmet, rädda att komma till sjukhus, ville inte störa, så de sökte inte för till exempel hjärtinfarkter eller hjärtsvikt. De ville inte komma på pacemaker-kontroller eller på provtagningar, berättar Stefan James, professor i kardiologi och överläkare på Akademiska sjukhuset hjärtklinik.

Sedan juni har patienterna återkommit, men det finns tecken på att patienterna är i sämre skick än vanligt. 

– I juni tyckte vi att patienterna var lite sjukare än vad vi förväntat oss och de sökte vård lite senare i sjukdomsförloppet. De hade blivit sämre i sin hjärtsjukdom med tiden. Det tyder på att vissa patienter avvaktat hemma i stället för att söka vård akut, säger Stefan James. 

I april varnade han för riskerna med att inte söka vård vid hjärtsjukdom. 

– Hjärtinfarkt och stroke måste behandlas akut, i efterhand går det inte att behandla effektivt längre, då har vävnaden dött och då kan man inte göra någonting. Då har man en permanent hjärt- eller hjärnskada, säger Stefan James. 

Vidare poängterar han att den som har en pågående hjärtsjukdom också behöver gå på sina kontroller. 

– Det är viktigt att hålla en hjärtsjukdom under kontroll. Man kan snabbt bli sämre. Prover, mediciner och pacemaker-batterier måste kontrolleras hela tiden för att fungera och optimeras. Det ska man inte vänta med. 

Sedan juli är patientinflödet på hjärtkliniken som vanligt, och patienterna kommer i förväntat antal och tillstånd. 

– Vi hade lite fler hjärtinfarkter i Uppsala i juli än vad vi brukar ha, men det kan ha olika orsaker. Det kan vara naturliga svängningar, säger Stefan James. 

Uppsala universitet genomför nu en registerstudie av hur hjärtinfarktvården påverkades under pandemins aktiva fas för att bland annat ta reda på om dödligheten ökade och om patienter med hjärtinfarkter sökte vård senare i förloppet.

– I efterhand kommer vi nog se att dödligheten i hjärtsjukdomar är några procent högre nu, eftersom vi inte kunde behandla hjärtpatienterna när de var som sjukast, säger Stefan James.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!