Här smittas flest i länet – så ser det ut där du bor

Just nu sprids coronaviruset allra mest i Enköping. Smittspridningen kan vara på väg att plana ut i Uppsala.

Johan Hedlund, smittskyddsjuksköterska, säger att det inte finns någon entydig bild av i vilka miljöer corona smittat.

Johan Hedlund, smittskyddsjuksköterska, säger att det inte finns någon entydig bild av i vilka miljöer corona smittat.

Foto: UNT arkiv/TT

Uppsala län2020-10-15 10:00

Vi har analyserat de senaste siffrorna över antalet positiva covid-test. Sett till folkmängden har Enköping den senaste veckan haft den allra största smittspridningen i länet. Men skillnaden mot Uppsala kommun är hårfin. Strax därefter kommer Knivsta kommun medan övriga kommuner har en betydligt lägre spridning.

Var och hur folk smittat är inte lätt att avgöra. Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska i Region Uppsala, säger att det är svårt att få något absolut svar i den smittspårning som görs.

– Människor umgås inte bara i en enda situation. Vi har till exempel en handfull fall i ett innebandylag. Men vi vet att de även har träffats för att ha en fest tillsammans. Och det går inte att säga om det är på träningen eller festen som de har smittats, säger Johan Hedlund.

Samma sak är det på arbetsplatser där det finns flera smittade. Det kan vara svårt att veta om det är på after work eller i fikarummet som smittan spridits.

– Bara den här veckan har vi listat 86 olika arbetsplatser där folk har smittats, säger Johan Hedlund.

Studenter är en grupp som varit i fokus. Sedan början av september har hittills 120 studenter konstaterats bära på coronaviruset. Jämför man det med hela länet så är studenterna inte mer utsatta för covid-smitta än befolkningen i genomsnitt.

Enligt Johan Hedlund har spridningen i den mest utsatta gruppen, 20–29 år, också börjat minska något den senaste veckan. I stället är det i gruppen medelålders, mellan 35–60 år, som smittan nu ökar.

– Men det är svårt att peka på en enda orsak till att vi har det så spritt i samhället. Jag tror det handlar om en allmän trötthet att upprätthålla rekommendationerna.

Johan Hedlund betonar att dagens siffror över antalet smittade egentligen visar läget för någon vecka sedan. De som provtas kan ha varit sjuka i en dag eller i en vecka. Och dagen man insjuknade kan vara en vecka efter smittotillfället.

För att se om den antydan till platå som kan skönjas i Uppsala håller i sig behöver man dock avvakta lite.

– Det behövs en eller två veckor för att man ska få en tydlig bild av det hela, säger Johan Hedlund.

Totalt är den så kallade 14-dagarsincidensen, det vill säga antalet fall de senaste två veckorna per 100 000 invånare, nu 182 i Uppsala län, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Det innebär att gapet mot Stockholm, där siffran ligger på 110, ökar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!