Flora och fauna längs vältrampad 40-åring

I år fyller Upplandsleden 40 år. Fira den 50 mil långa leden genom att trampa på den i sommar.

Trots att Uppland är platt finns det möjlighet till den här typen av utsikter under Borgardalsslingan.

Trots att Uppland är platt finns det möjlighet till den här typen av utsikter under Borgardalsslingan.

Foto: Patrik Lundin

Uppsala län2020-06-20 16:00

Emelie Runfeldt och Sara Beckman, naturvägledare på Upplandsstiftelsen, är vana vandrare. På Upplandsleden inte minst. 

Turen för dagen är den två kilometer långa Borgardalsslingan, som börjar – och slutar – vid Borgardalsbadet. 

– Det är fördelen med slingorna. Till flera etappers start- och slutpunkter går det inte att ta sig kommunalt och då krävs det ju att man är minst två med körkort och har två bilar, eller att man blir skjutsad eller hämtad, säger Emelie Runfeldt. 

Till Borgardalsslingan går det däremot att ta sig både med buss 809 och Lennakatten. För den modige erbjuds det också möjligheter att hoppa i plurret under slingan, som leds längs Lötsjön. 

– Stranden gör att man kan kombinera vandringen med att svalka sig, säger Sara Beckman och pekar ut över Borgardalsbadet. 

Senare leder slingan in i skogen; hällar, ekar och gammal tallskog passeras. Trots att sträckan är kort bjuder den alltså på olika typer av landskap längs vägen, vilket gör att den lämpar sig väl att gå med barn. För att vandring ska uppskattas av hela familjen finns det dock lite att tänka på, enligt Emelie Runfeldt. 

– Det handlar om inställning och att inte ha för höga ambitioner. Att gå i barnens tempo kräver att det finns tid. Låt dem klättra i träd och leka på vägen. 

För lite vanare vandrare, oavsett ålder, finns det många fina turer på Upplandsleden. Emelie Runfeldt är förtjust i den tio kilometer långa Florarnaslingan. 

– Där är det lite Norrlandskänsla, man vandrar över spänger och myrar. Det finns också fina rastplatser och möjlighet att se och höra många olika växter och djur, säger hon. 

Sara Beckman och Emelie Rundfeldt rekommenderar också den 13 kilometer långa etappen Marma-Älvkarleby, inte minst för att det går att ta sig till både Marma och Älvkarleby med buss och tåg.  

– I Uppland finns både gamla bruksorter och odlingslandskap, så det finns mycket att se längs, eller i närheten, av leden. Hällristningarna i Boglösa är värda en avstickare till exempel, tipsar Sara Beckman. 

En kort – men mer krävande – tur är den knappt fem kilometer långa Pansaruddsslingan. Där är det mossigt och stenigt.

– Där finns det möjlighet att se hackspett och höra ugglor om man har tur, säger Sara Beckman. 

Andra djur som går att se under en vandring på någon av Upplandsledens etapper och slingor är bland annat rådjur, räv och ekorre. 

– Det finns ju varg i nordvästra delen av länet, men man ska ha en väldig tur för att se det, säger Emelie Runfeldt. 

Har även de som bestigit Kebnekaise något att hämta på Upplandsleden?

– Har man vandrar mycket i fjällen kan det vara spännande att vandra i djupa skogar, förbi små sjöar och genom historiskt intressanta bruksorter längs en låglandsled. Bestiga Kebnekaise kanske man gör en gång, men att vandra i hemområdet kan man göra flera gånger och få olika upplevelser beroende på årstid. Dessutom kan man alltid gå in kängorna och testa packningen på Upplandsleden, inför en större vandring, säger Emelie Rundfeldt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!