Många upplever just nu att i princip alla de känner är eller nyss har varit sjuka i covid. Det här väcker frågan hur många ytterligare det finns som kan bli smittade.
Bedömningen är att när man varit sjuk i omikronvarianten av coronaviruset är man i alla fall under en period skyddad mot både den och den tidigare deltavarianten. Eftersom omikron helt har tagit över smittspridningen i Sverige så kan man utgå från att alla som de senaste veckorna haft covid varit smittade av omikron.
Det här borde innebära att flockimmuniteten är inom räckhåll. Ett tecken på att det redan kan ha vänt kommer från Akademiska sjukhuset. Under förra veckan hade man som mest 55 vårdplatser stängda på grund av sjukdom, vab eller motsvarande bland vårdpersonalen. På måndagen var samma siffra under 10.
Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala, håller med om att intrycket man får från den närmaste omgivningen och sitt utvidgade kontaktnät är att de allra flesta har haft covid den senaste månaden. Han vill ändå inte blåsa faran över.
– Den rent privata gallupen visar att det är betydligt färre som är förkylda i covid nu än för någon vecka sedan. Frågan är dock hur man ska lita på sådana ovetenskapliga metoder. Jag skulle vilja se att andelen som testar positivt börjar gå neråt innan man ropar hej. Den ligger fortfarande på nästan 50 procent. Möjligen kan man se att den inte längre stiger på samma sätt. Så vi kan ha nått någon slags platå, säger han.
Att sjukhuset rapporterar färre stängda vårdplatser på grund av sjukdom kan också, enligt Johan Nöjd, bero på att karantänsbestämmelserna ändrats så att trippelvaccinerade vårdanställda utan symtom inte längre behöver sitta i hushållskarantän när någon annan i familjen har covid.
Tittar man på siffrorna över antalet nya fall har det skett en tydlig nedgång i hur många som rapporteras smittade per rullande sjudagarsperiod. Den senaste veckosiffran är ungefär 6 500 nya covidfall i Uppsala län, vilket kan jämföras med toppen på 9 700 från perioden 14–20 januari.
Mörkertalet har dock varit stort under hela januari, eftersom det inte på långa vägar funnits resurser för att testa alla som smittats med covid. Den 21 januari ändrades dessutom kriterierna så att det nu bara är de som inte kan jobba hemifrån samt barn och ungdomar i skolåldern som uppmanas att ta ett pcr-test. Om minskningen i antalet fall enbart beror på att de ändrade rekommendationerna gör att färre testar sig, eller om det också kan bero på att smittan nu börjar vända neråt är omöjligt att svara på.
Folkhälsomyndigheten och flera andra experter har räknat med att smittvågen börjar vända neråt inom någon vecka. När Folkhälsomyndigheten dagligen presenterar siffrorna över hur många som bekräftats smittade tar många det som en bild av smittläget just nu. Sanningen är dock att det snarare visar hur smittspridningen såg ut för två veckor sedan, eftersom det varit så svårt att få tid för ett pcr-test samtidigt som analystiderna varit långa. Det här gör att ingen egentligen vet när omikronvågen toppar förrän flera veckor efteråt.
– Jag vet inte riktigt hur de extrapolerar siffrorna på Folkhälsomyndigheten. Tidigare har vi sett att de legat lite efter i tolkningen av statistiken, som när den andra vågen kom. Men jag tror de har lärt sig en hel del under resans gång, säger Johan Nöjd.