Fortfarande få fall av apkoppor i region Uppsala

Antalet fall av apkoppor stiger runtom i världen. Men i Region Uppsala är läget lugnt. "Det har inte tagit fyr på bred basis än", säger smittskyddsläkare Johan Nöjd.

Johan Nöjd, smittskyddsläkare på Region Uppsala, säger att den som misstänker att hen har fått apkoppor är skyldig att utan dröjsmål söka läkare.

Johan Nöjd, smittskyddsläkare på Region Uppsala, säger att den som misstänker att hen har fått apkoppor är skyldig att utan dröjsmål söka läkare.

Foto: Johan Heimer

uppsala län2022-08-15 12:00

– Till skillnad från covid så är det ett begränsat antal fall i landet. I Uppsala är det än så länge bara två, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare på Region Uppsala. 

Han menar att spridningen inte "tagit fyr på bred basis" och att den har tydlig huvudstadsprägel. Så var det även under pandemins inledning. 

Har det införts några särskilda rutiner?

– Får sjukvården signaler från en patient som kontaktat en vårdcentral och det kan misstänkas peka på apkoppor så ska proverna tas på infektionsmottagningen där man kan göra det i trygga lokaler där man har bra kontroll på ventilationen och personalen är skyddad. Det är inte så fullt smittsamt, men man vill ändå ha en hög säkerhetsnivå. 

Rädslor för att det ska kunna smitta på andra sätt än genom sexuella kontakter är än så länge relativt ogrundade, anser han.

– Vi har sett lite av det i det här utbrottet, direktkontakt är det effektiva sättet för smittan att spridas och framför allt bland folk som delar sovrum. Men kanske att det kan spridas i en familj som bor trångt. 

Riskgrupper är gravida och personer med nedsatt immunförsvar. 

För ett par veckor sedan fick regionen tillgång till vaccin. 

Har det gjorts några vaccineringar?

– Nej, inte än. 

Märker ni av någon oro?

– Inte direkt. Det känns inte rimligt att gå och vara orolig för det här jämfört med Rysslands invasion eller covid. Men det är bra att känna till att viruset finns och hur det smittar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!